Lopputyö Liisa Mahlamäki

Aikuisille suunnatun käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän syventävät opinnot päättyivät lopputyönäyttelyyn toukokuussa 2021. Julkaisemme teosesittelyt blogissamme.

Liisa Mahlamäki, Ei oo reiluu!, 2021

Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus elävät minussa vahvasti. Luin George Orwellin vuonna 1945 julkaistun teoksen Eläinten vallankumous ensimmäisen kerran teini-ikäisenä koulussa ja jo tuolloin ihmettelin, mikseivät sorretut nousseet kapinaan. Kirjan kantava teema muodostuu ladon seinään kirjoitetuista alati muuttuvista teeseistä. Teesien lopputulema: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, tuntuu minusta itsestäni edelleen ajankohtaiselta. Halusin kuitenkin tarkastella teemaa nimenomaan nuorten silmin ja kuulla heidän käsityksiään tasa-arvosta ja epätasa-arvosta. Aihe kiinnostaa nuoria selvästi, sillä laatimaani kyselyyn kertyi vastauksia muutamassa päivässä yli sata – siitä suurkiitos Kurikan koulun ja Kallion lukion opiskelijoille. Vastauksista välittyi vahvasti ajatus siitä, että maailma ei edelleenkään ole tasa-arvoinen. Näitä tuntemuksia halusin ilmentää työssäni.

Kangas on rakkain materiaalini ja tilkkutöissäni pyrin moderniin ilmeeseen. Oman värimaailmani luomiseksi käytän töissäni yhä enemmän itse värjättyjä ja painettuja kankaita. Teokseni pinta kuvaa maapalloa ja rakensin sen kangasta värjäämällä ja painamalla, pilkkomalla ja jälleen yhdistämällä.  Luomani maailma kätkee sisäänsä nuorten vastalauseen, nykyajan ladonseinän, johon painettu teksti suorastaan huutaa: Ei oo reiluu! Ei saa kiusata tai painostaa, homotella tai huoritella, mitätöidä tyttöjä puhumalla tyttöjen töistä tai kuitata poikien käytöstä yksinkertaisesti toteamalla, että pojat nyt vaan on poikia. Ei pidä syrjiä herkkiä poikia tai vieroksua erilaisuutta. On kannettava vastuuta heikommista, annettava kaikille mahdollisuus olla turvallisesti oma itsensä, kohdattava erilaisuus pelottomasti. Tasa-arvolla on väliä!

Kuva valmiista teoksesta löytyy kuvagalleriasta.

Teksti ja kuva työvaiheesta: Liisa Mahlamäki