Lopputyö Riikka Viinikainen

Yksityiskohta, Riikka Viinikainen, Lissu ja Lore - tarinan viemää

Aikuisille suunnatun käsityön taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän syventävät opinnot päättyivät lopputyönäyttelyyn toukokuussa 2021. Julkaisemme teosesittelyt blogissamme.

Riikka Viinikainen, Lissu ja Lore – Tarinan viemää, 2021

Kun musta surma teki tuhojaan Euroopassa 1300-luvun puolivälissä, lähtee kymmenen nuorta aikuista vaarallista pandemiaa pakoon maaseutuhuvilalle. Aikansa kuluksi jokainen heistä kertoo tarinan päivässä kymmenen päivän ajan, jolloin tarinoita kertyy yhteensä sata. Tässä on Giovanni Boccaccion kirjoittaman Decameronen lähtökohdat. Joka päivä tarinoilla on eri teema ja neljäntenä päivänä ystävykset kertovat toisilleen onnettomasti päättyneitä rakkaustarinoita. Neljännen päivän viides kertomus kuvaa Sisiliassa asuvien Lisabettan ja Lorenzon onnettomasti päättyvän rakkaustarinan.

“Lisabettan veljet surmaavat hänen rakastajansa. Tämä näyttäytyy hänelle unessa ja ilmoittaa hautapaikkansa. Lisabetta kaivaa ruumiin esiin, leikkaa siltä pään ja panee sen kukkaruukkuun, jota hän lakkaamatta kostuttaa kyynelillä. Vihdoin veljet ottavat ruukun pois häneltä, ja hän kuolee suruunsa.”
– Giovanni Boccaccio (1983). Decamerone. Tammi.

2020-luvun pandemian keskellä on helppo ymmärtää kirjan lähtökohtia ja olemme samojen teemojen keskellä kuin 700 vuotta sitten; meitä on kehotettu välttämään laajoja ihmisjoukkoja, luomaan oma ”sosiaalinen kupla” ja moni meistä on taistellut tylsyyttä vastaan, kun ravintolat, kirjastot, museot, teatterit ja konserttisalit ovat olleet suljettuina. Itselläni mielen virkeyttä ovat ylläpitäneet kävelyt luonnossa, muistelut menneistä auringonlaskunhetkistä Italian rannoilla ja tarinat, joita on voinut lukea kirjoista tai katsoa ruudulta.

Meidän pandemiassamme tarinoita ei kerrota suusta suuhun -perinteen mukaisesti, vaan tänä päivänä suoratoistopalvelusta saattaisi löytyä esimerkiksi minisarja Lissun ja Loren rakkaustarinasta ja somesuositusten myös ystävät ja tuttavat löytävät saman sarjan. Taistelemme tylsyyttä vastaan ja kulutamme aikaa tv-ruudun äärellä, jossa voimme uppoutua tarinoihin unohtaen muut kodin ulkopuoliset asiat; asettaudut vain sohvalle mukavasti, laitat viltin päälle ja painat ”play”.

Kuva valmiista teoksesta löytyy kuvagalleriasta.

Teksti: Riikka Viinikainen
Kuva: Aino Favén