Luentoilta 17.11.2022: Aineeton kulttuuriperintö

Keisarin uudet vaatteet – Aineeton tekstiili -luentosarjan toisella kerralla perehdymme tekstiilien ja käsityötaidon aineettomaan kulttuuriperintöön sekä taidon siirtymiseen Aalto yliopiston kansalaistiede-projektissa osallistujan näkökulmasta. Luennot järjestetään Opistotalon Viipurinsalissa (Helsinginkatu 26), mutta voit seurata niitä myös etänä. YouTube-linkki löytyy täältä. Voit seurata luentoa linkin kautta suorana, tai katsoa sen tallenteena 30.11.2022 saakka.

klo 16:45 -17:30 Ihmiskunnan aineeton kulttuuriperintö; Leena Marsio, Erikoisasiantuntija, Museovirasto

Käsityötaidot ovat elävää aineetonta kulttuuriperintöä, jonka merkitystä on Suomessa alettu viime vuosina pohtia yhä laajemmin. Luennolla sukelletaan elävän käsityöperinnön maailmaan Suomessa ja maailmalla. Samalla tutustutaan Elävän perinnön wikiluetteloon, johon kerätään esimerkkejä myös käsityötaidoista. Leena Marsio toimii erikoisasiantuntijana Museovirastossa ja koordinoi työkseen Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta.

Leena Marsio

klo 17:30-18:15 Hevosen arvoiset silkkisukat, taidon siirtyminen renessanssista nykypäivään; Liisa Kylmänen

Ylhäisön vaatteiden valmistus on kautta aikojen ollut kallista ja aikaa vievää. Aalto-yliopiston tutkimusprojektin vapaaehtoiset neulojat rekonstruoivat Turun Tuomiokirkon haudasta löytyneen silkkisukkaparin. Miten 1650-luvulla neulottiin ohuen ohuesta silkistä millimetrin paksuisilla puikoilla sukat, joiden hinnalla olisi aikanaan saanut hevosen?

Liisa Kylmänen

Tervetuoa luennoille!

Pääkuva Liisa Kylmänen.