Luentosarja 30.9.-14.10: Johdatus tekstiilikuitujen maailmaan

Luennoilla opit arvioimaan valmistamasi tai kaupasta ostamasi tekstiilituotteen materiaalivalintaa tuotteen laadun ja ympäristövaikutusten näkökulmasta. Tutustutaan ensin nykyisiin ja muutamiin kehitteillä oleviin tekstiilikuituihin, niiden valmistusmenetelmiin ja ominaisuuksiin. Luentosarjan päätteeksi opetellaan erottamaan sertifikaatit ja ympäristömerkit yritysten markkinointiväittämistä ja käyttämään kurssilla opittua tietoa kestävien valintojen tukena.

Luennot järjestetään Malmitalossa, kokoushuone 3, 2 krs. torstaisin klo 18.00-20.15
Vapaa pääsy! Tervetuloa!

Luentokertojen aiheet

30.9. Johdatus tekstiilikuitujen maailmaan – villasta maitokuituun
Luennolla tutustutaan markkinoilla oleviin tekstiilikuituihin ja niiden valmistusmenetelmiin. Mikä erottaa modaalin viskoosista ja mitä ihmettä on maitokuitu? Miksi lyocell on viskoosia parempi valinta tuotannon ympäristövaikutusten näkökulmasta? Luennon lopuksi perehdytään kuitujen ympärillä tapahtuvaan tutkimukseen. Miksi yhä vain kehitetään uusia tekstiilikuituja ja valmistusprosesseja, myös Suomessa?

7.10. Johdatus tekstiilikuitujen maailmaan – joustoa ja lämpöä
Miksi polyamidi voi olla villavaatteessa hyvä asia, mutta akryyli yleensä ei? Miksi markkinoilla näkee niin paljon kuitusekoituksia, eikö yksi materiaali riitä? Opetuskerralla tarkastellaan tekstiilikuitujen ominaisuuksia erityisesti tuotteen laadun ja käyttömukavuuden näkökulmasta. Ympäristön näkökulmasta kuituvalinnalla on merkitystä paitsi tuotantoprosessin, myös tuotteiden käytön osalta: miten niitä huolletaan ja kauanko vaate pysyy laadukkaana käytössä.

14.10. Johdatus tekstiilikuitujen maailmaan – kestäviä valintoja
T-paidan lapussa lukee GOTS, toisessa taas Oeko-Tex 100 ja kolmannessa “sustainable collection”. Mitä nämä merkinnät kertovat ja miten niiden avulla voi tehdä parempia ostovalintoja ja vältellä viherpesua? Mitä tarkoittaa teksti “mulesing-vapaa” merinovillakerraston pakkauksessa? Kannattaako suosia 100% polyesterivaatteita kierrätystä ajatellen? Luennolla perehdytään kuitujen kestävään kulutukseen tutustumalla valintoja helpottaviin sertifikaatteihin ja pureutumalla yleisiin ekomarkkinointiväittämiin.

Voit seurata luentoja myös Teams-videoyhteydellä avaamalla tämän linkin.
Osallistujien mikrofonit on mykistetty, mutta voit esittää kysymyksiä ja kommentoida chatin kautta.

Luennoitsija Marjaana Tanttu