Luovuus ja lankatyöt lentoon luonnonväreillä

Kolmiosaisessa sarjassa kerromme luonnonväreistä ja niiden käyttömahdollisuuksista kotioloissa. Haluamme tuoda tuttuihin lankatöihin ripauksen verran uutta maustetta. Blogisarjamme tavoitteena on nimittäin lennättää luovuutta ja nostaa lankatyöt seuraavalle tasolle luonnonvärien avulla!

Allekirjoitamme ainakin itse, että tämän vuoden käsityöt ovat olleet hyvin pitkälti lankavoittoisia – eikä niiden loppua näy. Tämä vuosi on tuonut tullessaan paljon muutosta ja poikkeuksellisia tilanteita. Kaikkinensa nämä ovat johtaneet siihen, että moni on ollut paljon kotona ja joutunut tekemään siellä sellaisia asioita, joita ennen olisi tehnyt muualla. Eivätkä käsityöt ole tästä minkäänlainen poikkeus. Luonnollisesti kodin olot rajaavat pois useita tekniikoita ja välineitä, joita normaalioloissa tulisi kenties käytettyä paljon ahkerammin. Muun muassa kangaspuita ei vain ole mahdollista kuljettaa mukana tai saada mahtumaan yksin asuvan henkilön pieneen yksiöön tai perheen olohuoneeseen. On kuitenkin tekniikoita ja töitä, jotka ovat kenties muutoinkin sellaisia, joita tulisi tekniikkansa ja välineiden puolesta tehtyä kotona. Näinpä kysymme:

  • Oletko mahdollisesti neulonut enemmän kuin aiemmin?
  • Tai muutoin keskittynyt kotioloissa erilaisiin lankatekniikoihin?
  • Haluatko tehdä lankatöistäsi yhä uniikimpia, yllätyksellisempiä tai persoonallisempia?
  • Tuntuuko erilaiset lankatyöt jollain tasolla jo pakkopullalta?

Jos vastasit yhteenkään kysymykseen kyllä, kannattaa ehdottomasti jatkaa lukemista!

Kotiolojen välineistä ja mahdollisista rajoituksista huolimatta, on olemassa käsityötekniikoita, joihin ei vaadita erikoisia välineitä, paljoa tilaa tai edes suurta rahallista panostusta. Eli uutta voi kokeilla – myös kotona! Yksi tähän kuvaukseen sopiva tekniikka on luonnonväreillä värjääminen. Erilaiset luonnonvärit ovatkin oiva keino nostaa loppuvuoden lankatyösi niin sanotusti nextille levelille. Luonnonväreillä värjääminen onnistuu helposti ja turvallisesti kenen tahansa kodissa.

Luonnonväreillä värjäämisen tarvitaan seuraavaa:

  1. Värin lähdettä eli luonnonmateriaa seuraavin suhtein värjättävään lankaan nähden

10:1 Värjätessä mm. tuoreilla lehdillä tai kasveilla luonnonmateriaalin painon tulee olla kymmenkertainen langan painoon verrattuna TAI

1:1 värjätessä mm. kuivatuilla kuorilla tai sienillä luonnonmateriaalia tarvitaan grammoina yhtä paljon kuin lankaa

  1. Luonnonkuituisia vaaleita lankoja esim. valkoista 7-veljestä sukkalankaa
  2. Hella ja kattila väriliemen keittämiseen
  3. Purete esim. aluna, jolla väri saadaan kiinnittymään lankoihin

Väriliemi valmistetaan keittämällä luonnosta kerättyjä materiaaleja kattilassa. Ennen keittämistä luonnonmateriaalit kannattaa pilkkoa pienempiin osiin tai mikäli materiaali on pehmeää, voi sen myös jauhaa pieneksi silpuksi. Silppuamisella pyritään mahdollisimman hyvin avaamaan “väyliä” materiasta, jota pitkin värimolekyylejä saadaan vapautettua keitinveteen. Tämän lisäksi väripataa kannattaa mekaanisesti hämmentää keittämisen aikana, mikä edesauttaa värien irtoamista.

Luonto kätkee sisäänsä huiman paljon värejä, jotka odottavat pääsevänsä esille. Perusperiaatteena voisi pitää sitä, että mikäli jokin luontokappale on värikäs, voi siitä saada väriä irti. Värin lähteenä voidaan käyttää kaikenlaisia kukkia ja lehtiä. Yhtä hyvin marjat, sienet tai kuoret voivat pitää sisällään hyvinkin paljon väriä. Myös kovista materiaaleista, kuten kävyistä ja puun kuorista, voidaan saada väriä irti. Luonto voi kuitenkin yllättää, sillä irtoava väri voi olla sekä väriltään, määrältään ja intensiteetiltään jotakin aivan muuta kuin odotit, joten jääthän kuulolle!

 

Teksti ja kuva Eveliina Puska, Mikaela Dahlberg ja Greta Patronen

Kirjoittajat suorittavat parhaillaan käsityönopettajaopintoihin kuuluvaa syventävää harjoittelua.