Malmitalo uudisti käsityönopetuksen

Malmitalon opaste Kuva: Päivi Tiitinen

Malmitalon valmistuminen keväällä 1994 uudisti Helsingin työväenopiston käsityönopetuksen Koillis-Helsingissä.

Malmitalo
Malmitalon pääsisäänkäynti Kuva: Päivi Tiitinen

Kurssit eri kaupunginosissa

Työväenopiston käsityökursseja oli 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa peruskoulujen tekstiilityön luokissa Pukinmäessä, Puistolan Nurkkatiellä ja Maatullissa, Pihlajamäessä ja myöhemmin Pihlajistossa. Kaikki kurssit olivat luonnollisesti iltakursseja eri iltoina. Kurssit olivat lukukauden pituisia. Vaateompelu ja lastenvaatekurssit olivat hyvin suosittuja, joten usein toinen aihe oli syksyllä ja toinen keväällä. Toisessa lähiössä aiheet olivat toisin päin.

Ompelukoneet ja saumurit

Kursseilla ommeltiin koulujen ompelukoneilla. Kun saumurit yleistyivät 1990-luvun alkupuolella, oli kullakin kurssilla käytössä yksi työväenopiston saumuri. Opetuskerran alussa se nostettiin kaapista esim. opettajanpöydälle ja opiskelijat käyttivät sitä vuorotellen. Opiskelija teki kaikki valmistelut omalla paikallaan ja kävi sitten ompelemassa muutaman sauman saumurilla. Siten oli heti seuraavan vuoro ommella. Näin saumurin käyttö oli sujuvaa ja nopeaa ja uusi työväline oli suosiossa.

taideteos
Yhteisötaideteos kesältä 2024

Malmin asematie 3 B

Koillisen työväenopiston toimisto muutti Malmin asematielle 1992, jolloin samaan taloon tuli myös muutama luokka, mm. ompeluluokka. Osa kursseista oli edelleen iltaisin kouluilla. Omien tilojen ansiosta pystyttiin järjestämään myös päiväkursseja. Luokkaan hankittiin kierrätyksenä ensimmäiset korkeat pöydät, jolloin kaavojen piirtäminen ja kankaiden leikkaaminen helpottui. Tämä kokeilu onnistui, joten tulevan Malmitalon suunnittelussa huomioitiin korkeiden pöytien tarve ompeluluokkaan.

Malmitalo valmistui keväällä 1994

Malmitalo kalustettiin loppukeväästä 1994 ja kurssit alkoivat syyskuussa.

Malmitalon ompeluluokka
Malmitalon ompeluluokan korkeita pöytiä Kuva: Päivi Tiitinen

Ompeluluokka on tilava ja valoisa. Siellä oli ensin sekä korkeita että normaaleja pöytiä. Myöhemmin korkeita pöytiä on lisätty.

ompelukoneita
Ompelukoneita Malmitalon ompeluluokassa
erikoisluokka
Malmitalon erikoisluokka, märkätila

Uutena luokkana tuli ns. Märkätila, jossa on kankaanpainanta- ja värjäyskursseja. Luokassa on korkeita pöytiä ja isoja pesualtaita. Tämä oli uusi tärkeä erikoisluokka.

kangaspuita
kangaspuita Malmitalon kudontaluokassa

Työväenopisto sai ison kudontaluokan Malmitaloon. Arkkitehti suunnitteli sinne 11 kangaspuut, mutta kudontakurssien suuren suosion takia luokkaan on mahdutettu nykyisin 14 kangaspuut.

kudontaluokka
Malmitalon kudontaluokka

Malmitalon käyttöönoton myötä lähes kaikki kurssit siirtyivät kouluilta Malmitaloon. Kurssitarjonta monipuolistui aiheiltaan, pituudeltaan ja ajankohdiltaan. Pystyttiin järjestämään aamupäivä-, iltapäivä-, ilta- ja viikonloppukursseja. Ompelukoneiden ja saumureiden määrät lisääntyivät ja ne pystyivät olemaan koko ajan esillä ja käyttövalmiina. Uusi aika oli alkanut Malmitalon myötä. Nyt juhlimme talon 30-vuotissynttäreitä.

tuulipussi
Tuulipussi, pääaulan taideteos 1994

Teksti ja kuvat Päivi Tiitinen