Mattojen lumipesu

villamattoja
mattoja viilenemässä lumipesua varten

Lumisen pakkastalven iloihin ja mahdollisuuksiin kuuluu mattojen lumipesu. Etelä-Suomessa se ei ole enää joka vuosi mahdollista. Tänä talvena puhdasta uutta lunta on riittänyt.

Mikä on lumipesu?

Lumipesu tarkoittaa viilennetyn villamaton tai muun tuotteen ”pesemistä” ja liikuttelua puhtaassa pakkaslumessa. Varsinkin villalangasta kudotut matot kannattaa lumipestä, koska se on hellävaraisempaa kuin vesipesu. Matto puhdistuu pölystä ja raikastuu. Värit kirkastuvat, mutta ei ole varaa värien sekoittumisesta.

Mille tuotteille se sopii?

Villahuoville, shaaleille, hartiahuiveille, paksuille villapaidoille, villamatoille, aidoille matoille, myös räsymatoille ja muillekin kangaspuissa kudotuille matoille.

Mille tuotteille se ei sovi?

Matoille, joissa on kumipohja. Pohja voi kovettua ja lohjeta pakkasessa liikuteltaessa.

villahuopa
villahuopa lumessa

Omia kokemuksiani huovan ja mattojen lumipesuista

Harjoittelin ensin villahuovan lumipesua. Laitoin aamulla kudotun villahuopani henkarissa pihalle viilenemään. Työpäivän jälkeen menin pihalle ensin puistelemaan huopaa. Sitten heitin sen valkoiseen lumeen ja vedin sitä ehjällä lumihangella, ensi yhdeltä puolelta ja sitten toiselta puolelta. Huopa ei ollut varsinaisesti likainen, joten liu’uttelin sitä lumessa joitakin kertoja. Sitten puistelin sitä useaan kertaan eri reunoilta, jotta mahdollinen irtolumi tippui pois. Huopa oli ollut niin kauan ulkona, joten lumi ei ollut tarttunut siihen lainkaan. Vein huovan sisälle ja se sai olla illan levällään lämpenemässä. Olin tyytyväinen!

villahuopa
Villahuopa lumipesun jälkeen

Lauantaiaamuna vein imuroidut olohuoneen ison villamaton ja pikkumaton ulos pihalle viilenemään. Olin laittanut pihalle wanhan ajan pyykkinarun mattoja varten. Kannattaa valita joku vahva naru, joka ei katkea pakkasessa. Mitä kauemmin matot viilenevät, sitä vähemmän lumi tarttuu niihin. Ei kannata heitä mattoja suoraan lumihankeen, koska silloin lumi tarttuu ja paakkuuntuu niihin ja puhdistus on vaikeaa!

Touhusin sisällä ja aina välillä kurkistin, sataako lunta. En toivonut lumisadetta lämpimille matoille, siksi vähän jännäsin. Ei onneksi satanut!

Iltapäivällä menin pihalle, laitoin maton kerrallaan lumihankeen ja vetelin ja liu’uttelin sitä lumessa edestakaisin. Sitten menin polvilleni lumeen ja hieroin mattoa lumea vasten. Heitin maton päälle lunta ja hieroin sitä vähän. Myös juuriharjaa voi käyttää kunnon matonpesun tyyliin, mutta veden tilalla on lumi. En tällä kertaa käyttänyt harjaa, koska matot eivät olleet varsinaisesti likaisia.

villamattoja
mattoja viilenemässä lumipesua varten

Jos tämä artikkeli tuli liian myöhään lumen kannalta, niin ota tämä vinkiksi ensi talveen.

Teksti ja kuvat Päivi Tiitinen