Milloin olet viimeksi puhdistanut silitysrautasi?

Raudan pohjan huoltaminen on tärkeää, sillä se pidentää raudan käyttöikää. Silitysrauta pysyy puhtaana kun muistat irrottaa pohjaan palaneen materiaalin heti. Kiinni jäänyt kankaan pala tai tukikangas irtoaa paremmin kuumasta raudasta kuin jäähtyneestä. Höyry-toiminto kannattaa kytkeä pois päältä ja olla muutenkin varovainen, ettei polta sormiaan. Itse käytän kaavapaperitolloa, jolla pyyhin kuumasta raudasta varovasti palaneet liat pois heti, kun kiinnipalaminen on tapahtunut. Kaikissa raudan puhdistustoimenpiteissä tulisi varoa, ettei raudan pohja naarmutu.

Silitysraudan puhdistusaineet

Kaupoissa on olemassa erilaisia silitysraudan puhdistustahnoja, -liinoja ja pyyhekumeja, joilla raudan puhdistaminen sujuu helposti. Esimerkiksi Prymin pyyhekumilla ”kumitetaan” lämpimän raudan pohjasta liat pois. Kumi sulaa kumittaessa, joten sulanutta ainesta pyyhitään pois pohjasta vähän väliä esimerkiksi talouspaperilla (käytä useita, jotta sormesi eivät pala) tai pehmeällä liinalla. Suojaa silityslauta esimerkiksi leivinpaperilla.

Raudan puhdistusaineet

Sooda ja etikka
Puhdistaminen onnistuu myös kotoa löytyvillä aineilla. Lämmintä raudan pohjaa voi hangata esimerkiksi ruokasoodasta ja vedestä tehdyllä tahnalla: 2 tl soodaa, 1 tl vettä. Hiero tahnaa liinan avulla silitysraudan pohjaan niin kauan, että lika irtoaa. Pyyhi lopuksi pohja puhtaaksi soodasta. Soodan käyttö on tehokasta, mutta hieman sotkuista. Muista suojata silityslauta.
Etikalla saat silitysraudan pohjan kiiltämään. Kuumenna pieni määrä etikkaa ja hiero sitä raudan pohjaan liinalla tai kankaan palalla.  Pyyhi pohja lopuksi puhtaalla, kostealla liinalla.

Pesuaineet
Raudan puhdistukseen voi käyttää myös pyykinpesuainetta tai astianpesuainetta. Sekoita pieni määrä pesuainetta lämpimään veteen ja pyyhi jäähtynyt pohja seoksessa kostutetulla liinalla. Muista lopuksi puhdistaa pohja pesuainejäämistä puhtaalla, kostealla liinalla.

Kalkkisaostumien poisto

Höyryraudan kalkkisaostumia voi poistaa kaupasta saatavilla kalkinpoistoaineilla tai vedellä ja etikalla: 1 osa vettä ja 1 osa etikkaa. Kaada seos vesisäiliöön, anna vaikuttaa hetki ja kytke silitysrauta päälle. Silitä höyrytoiminnolla esimerkiksi vanhaa lakanaa, johon lika ja kalkki irtoavat höyryaukoista. Huuhtele lopuksi vesisäiliö puhtaalla vedellä.

Muista tarkistaa ennen puhdistusta höyryraudan käyttöohjeesta, onko etikan tai kalkinpoistoaineiden käyttö kielletty. Höyrysilitysraudoissa voi olla myös automaattinen puhdistusjärjestelmä.

Silitysrautaa on hyvä säilyttää pystyasennossa, jotta höyryaukot eivät kalkkeudu ja tukkeudu. Vesisäiliö kannattaa tyhjentää aina silityksen jälkeen.

Mukavia silityshetkiä!

Teksti ja kuvat: Elisa Koskinen