Mitä kuuluu, opettaja?

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen myös työväenopiston opettajille. Tässä jutussa kolme opettajaa kertoo omista kokemuksistaan viime vuoden ajalta ja toiveistaan tulevalle syksylle!

Käsityön ainealalle oli suunniteltu kevääksi n. 7 500 tuntia opetusta, joista yli puolet toteutui etäopetuksena. Myös Opistosta käsin live -etätapahtumat monipuolistivat tarjontaa. Lisäksi kevään aikana on esimerkiksi kunnostettu työvälineitä, uudistettu käsityön tekstejä, kirjoitettu blogia ja valmistettu ohjeita yhteiseen käyttöön sekä paljon muuta. Mutta nyt puheenvuoro opettajille!

Mia Porter

“Olen ollut yli 20 vuotta opettajana Helsingin työväenopistossa, jossa opetan monenlaisia käsityökursseja. Tällä hetkellä kurssilistaltani löytyy ompelua ja vaatetusta, betonitöitä, huovutusta sekä kynttilöiden ja saippuan valmistusta. Pandemian alussa olin vähän epäileväinen, mutta tein sitten päätöksen siitä, että pidetään nyt keväällä kaikki etänä! Vaikka ennakkovalmisteluun meni todella paljon aikaa, opin samalla uutta itsekin. Mielestäni etäopetuksessa on helpompi näyttää teoriaa ja jakaa infoa videoiden ja powerpoint-esitysten avulla. Vaikka kokemukseni ovatkin pääosin positiivisia, odotan monien opiskelijoiden tavoin innolla palaamista lähiopetukseen. Lähikontakti, yksityiskohtien opettaminen kädestä pitäen sekä sovitukset ovat tärkeitä sekä minulle että osallistujille. Kesällä aion viettää paljon aikaa puutarhassa ja mökkeillä – ja pitäisi kai siivota tuo jonkun työhuoneeseeni jättämä sotkukin! Toivon ja uskon, että syksyllä päästään jo normaalisti opistolle. Olen luottavaisin mielin siitä, että ihmiset löytävät takaisin kursseille.”

Virve Boesch

“Olen melko uusi opettaja, ja pidän opistossa tekstiilityön kursseja, varsinkin kirjontaa ja makrameeta. Kulunut vuosi on ollut siitä haasteellinen, että pidän kursseilla kontaktiopetuksesta ja siitä, että voitaisiin kerääntyä kaikki esimerkiksi katsomaan samaa esimerkkiä yhteisen pöydän ääreen. Olen kuitenkin oppinut kursseillani käyttämään esimerkiksi dokumenttikameraa esimerkkien näyttämiseen ja aion tehdä niin jatkossakin. Toivon että kaikilla on mukava ja inspiroiva kesä ja että syksyllä päästäisiin taas näkemään!”

Ulla Meskanen

“Olen opettanut tänä lukuvuonna samaan tahtiin kuin aikaisemminkin, ja aineisiini kuuluu niin ompelu, tilkkutyöt, painanta, värjäys, virkkaus kuin makrameekin. Mielestäni kurssit on sujuneet hienosti, jopa yllättävän hyvin, ja kurssilaiset ovat tykänneet. Olen tehnyt opetusmateriaalit uusiksi ja ottanut paljon kuvia ja videoita työvaiheista, sillä live-kameran kanssa täytyy aina varautua teknisiin ongelmiin. Samalla olen kehittänyt omaa pedagogista ajatteluani ja opetellut uusien työvälineiden ja alustojen käyttöä. Positiivista on ollut se, että on saanut osallistujat innostumaan, ja tuohan tämä myös tietynlaista joustavuutta. Haastavaa taas on se, ettei voi havainnoida, mitä jokainen kotonaan tekee ja nopeasti auttaa jokaista etenemään tai auttaa useaa samanaikaisesti. Sosiaaliset kontaktit, materiaalin tuntu ja havainnointi sekä toisilta oppiminen ovat myös tärkeitä käsityössä. Opistolla on myös hyvät tilat ja koneet, ja sitä ei korvaa mikään. Opiskelijoilta etäopetus vaatii aktiivisuutta ja viestintää. Vaikka toivon, että syksyllä palataan kontaktiopetukseen, koen että myös etäopiskelussa on paljon hyviä puolia, ja toivottavasti niitä voitaisiin jatkossa hyödyntää!”

Teksti ja kuva: Virve Boesch