Naisen muotokuva

Käsityön taiteen perusopetuksen syventävien opintojen ryhmä TPO2/2019 aloitti opskelun alkuvuodesta 2019. Aloitimme opintokokonaisuuden heti vahvasti omaan ilmaisuun keskittyvällä aiheella ja ns. pehmeän taiteen näkökulmasta.

Naisen muotokuva -kurssi käynnistyi tammikuussa luennolla pehmeästä taiteesta (mm. Heli Ryhänen ja Pauliina Turakka Purhonen), sitten irrottelimme leipoen naishahmoja voi- ja piparitaikinasta ja piirsimme toisiamme vartalon asentoja ja mittasuhteita havainnoiden. Seuraavaksi jokainen keskittyi pohtimaan omaa näkökulmaansa naiseuteen ja omaa toteutustaan pehmeästä naishahmosta. Ajatukset ja luonnokset muuttuivat kaavoituksen ja kokeilujen kautta konkreettisiksi hahmoiksi. Teokset valmistuivat toukokuussa.

Kurssilla oli osan ajasta kaksi opettajaa ja se oli myös pedagogisesti kiinnostavaa. Halusimme lisäksi tarjota erilaisen näyttelypaikan opiskelijoiden teoksille ja vanha Vuolingon aseman makasiini Mikkelissä tarjoaa siihen hyvät puitteet. Näyttelyn kokoaminen ja esittäytyminen on aina oma osansa työprosessia – miten teokset asettuvat tilaan, miten ne vaikuttavat toisiinsa ja miten ne valaistaan. Vuorovaikutus kävijöiden kanssa on myös merkityksellistä.

Naisen muotokuva -näyttely on esillä:

Mikkelissä 30.6.-14.7.2019 (suljettu ma 1. ja 8.7.), klo 12-18, Vuolingon asema, Vanhamäentie 28 B
Helsingissä 14.-24.8.2019,  Vuotalon galleria, avoinna Vuotalon aukiolojen mukaisesti

Teksti: Tupu Mentu