Ompelukoneita, ompelukoneita

Työväenopiston käsityönopettajilla oli tilaisuus käydä tutustumassa Berninan maahantuojan tiloihin Vapaalassa. Tiloissa toimii myös ompelukonehuolto, jonne on mahdollista viedä oma ompelukone huollettavaksi tai korjattavaksi.

Henkilökunta esittelee koneita.

Tutustuimme erilaisiin koneisiin ja niiden ominaisuuksiin. Tilkkutyön harrastajien koneissa on isommat tasot ja koneen runko on leveämpi ja näin työskentelytilaa on enemmän kuin tavallisessa perusompelukoneessa. Vaateompelijalle luksusta on napinläpi, jonka leveyttä voidaan säätää. Pääsääntöisesti koneen ominaisuuksien määrän lisääntyessä myös koneen hinta kasvoi. Koneiden hintahaitari onkin suuri, reilusta tuhannesta eurosta lähemmäs kymmenen tuhantta euroa. Saumureiden uusinta uutta on ilmalangoitus, jolloin langoitus toimii ilman perinteistä pujottelua.

Vanhoja käyttökelvottomia koneita oli yhden huoneellisen verran, niistä mekaanikot saavat varaosia korjattaviin koneisiin.

Mekaanikko työssään.

Mielenkiinoista oli nähdä ompelukonemekaanikon työskentelyä ja työtilan avattuja ompelukoneita. Vanhojen mekaanisten koneiden ja uusien elektronisten koneiden huolto vaatii mekaanikoilta monipuolisia taitoja.

Käsityötä tarvitaan myös heidän työssään!