Opiskelijoiden käsissä tuohi taipuu moneen muotoon

Helsingin työväenopistolla vietettiin maaliskuun alussa viikonloppu ihanien tuohitöiden parissa. Edellinen kurssi pidettiin lokakuussa 2023, ja kuten silloin myös nyt oli täysi ryhmä tuohitöistä kiinnostuneita.

Kurssin alussa tutustuimme teoriassa tuohen keruuseen ja säilytykseen ja tärkeää on tietää että tämän materiaalin keruuseen täytyy aina olla lupa puiden omistajalta.

Tuohitöiden yksi iso työvaihe on materiaalin alkukäsittely eli tuohen puhdistaminen, ohentaminen ja nauhojen leikkaaminen. Jokainen leikkaa omaan työhön tuohilevyistä sopivan levyiset nauhat. Tämä työvaihe saattaa yllättää vasta-alkajan. Mutta samalla tieto ja ymmärrys materiaaliin kasvaa huimasti.

Tuohitöihin tutustuvat aloittelijat valmistivat tällä kurssilla erimuotoisia ja -kokoisia koppia ja koreja suora- ja vinopunontatekniikalla. Jokainen suunnitteli säilytyskopan mallin ja koon omaan tarpeeseen. On hyvä aloittaa perusasioista. Silloin oppii tekniikan ja samalla materiaalin tuntemus kasvaa.

Peruskurssin käyneillä ja perustaidot osaavilla on mahdollisuus valmistaa kurssilla jo haastavampiakin töitä. Tällä kerralla erään jatkokurssilaisen käsissä syntyi puukolle upea tuppi.

Tuohityöt ja tuohenpunonta on perinteinen käsityötekniikka, jota minä Jaana Öljymäki opetan eripuolilla Suomea. Tavoitteeni on näyttää miten monipuolinen ja ihana materiaali tuohi on ja mitä kaikkea siitä voi valmistaa ja kuinka hienosti se sopii tähän päivään. ”Pölyttyneet ajatukset” tuohikonteista ja virsuista tuulettuu ja laajenee, kun kurssilla pääsee tekemään ihania tuohituotteita omaan kotiin ja omiin tarpeisiin. Minulle on erittäin tärkeää, että tuohityön kulttuuri ja perinne säilyvät voimissaan meillä Suomessa.

Asun Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärveltä. Tuohitöiden salat minulle on opettanut äitini Eeva Rutanen. Hänen kanssaan olemme tehneet kolme tuohitöiden ohjekirjaa. Ensimmäisen tuohityöni tein vuonna 1996. Osallistuin kansainväliseen fantasiavaatekilpailuun, tuohisen asun suunnitelmalla. Kymmenen parasta pääsi toteuttamaan suunnitelmansa. Tuohiasuni palkittiin Suomen finaalissa kolmanneksi. Nyt minulla on ollut viisi vuotta oma yritys Design JaanaÖ, jonka lähes kaikki toiminta on tuohiin liittyvää. Opetustyö on  minulla kuitenkin pääasia. Olen iloinen että tämä harrastus kiinnostaa ja vuosi toisensa jälkeen trendi näyttää olevan kasvussa.

Helsingin työväenopistossa molemmat aiemmin pidetyt tuohityökurssit ovat täyttyneet hetkessä ja valitettavasti kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Uusia kursseja on kuitenkin suunnitteilla tulevalle kaudelle 2024–25. Kaikki syksyn kurssit julkaistaan 3.6. klo 10, joten voit etsiä sieltä myös muita mielenkiintoisia kursseja. Käsityökursseille ilmoittautuminen alkaa tiistaina 13.8. klo 10.

Olitte ihana ja innokas ryhmä. Lämmin kiitos teille kaikille! 

Ja suuren suuri kiitos myös työväenopistolle järjestelyistä.

Teksti ja kuvat Jaana Öljymäki