Opiston hyväntekeväisyysvinkki uuteen vuoteen: Turvalonkerot
Keväällä 2016 syntyi ensimmäinen lapsenlapseni Enni. Pariviikkoisena hän sai rytmihäiriön ja hänet kiidätettiin ambulanssilla lasten sairaalaan. Siitä alkoi mummin ura turvalonkeroiden virkkaajana ja työpajojen pitäjänä.
Sairaalassa Ennillä diagnostisoitiin SVT (kansanomaisesti alttius rytmihäiriöön). Hän joutui jäämään teholle hoitoon, ja pieni tyttö oli täynnä erilaisia johtoja ja letkuja. Hätä oli kaikilla suuri. Pääsimme kuitenkin koko perhe vuorollamme teho-osastolle Enniä hoitamaan, ja mummo hätäisimpänä tietty etunenässä. Menin iltavuoroon vävyni kanssa ja jo odotusaulassa sisäänpääsyä odotellessa silmäni täyttyivät kyynelistä. Tomera vävyni komensi: “Nyt loppuu mummo itkut, tiedän mitä sinun täytyy tehdä sen sijaan! Alat virkata turvalonkeroita tänne teholle, yököt virkkaa niitä täyttä häkää, mutta lisää tarvitaan koko ajan.”
Pääsimme tytön luo ja kyyneleet olivat kuivaneet. Näin tytön, ja hänellä oli tosiaan lonkero, jolla tuttia tuettiin pysymään suussa, ettei hän hengittäisi suun kautta. Sain summittaisia ohjeita ja kotiin päästyäni ryhdyin toimeen. Virkkasin ensin yksin ja siitä lähtien olen pitänyt turvalonkeropajoja aina syksyllä ja keväällä ensimmäisellä opetusviikolla. Useimmat pajat ovat olleet Maunulan kirjastossa, mutta esim. viime elokuussa oltiin Oodissa. Minulla on jo joukko ”vakituisia virkkajia”, jotka lähettävät lonkeroita Maunulataloon tai muuhun sovittuun paikkaan. Kerään aina useampia lonkeroita, pesen ne ensin ja vien sitten isomman määrän kerrallaan Uuteen lastensairaalaan.
Seuraava turvalonkeropaja keskiviikkona 20.1.2021 Maunulan kirjastossa on peruttu koronarajoitusten vuoksi. Jos haluat virkata itseksesi, alla on ohje. Jos sinulla on kysyttävää asiasta, kirjoita riitta.larne@edu.hel.fi.
Turvalonkeron virkkausohje
Lonkeroiden virkkaamiseen soveltuu parhaiten tiukkakierteinen puuvilla- tai bambulanka. Valitse virkkuukoukun koko käytettävän langan mukaan. Lisäksi tarvitset vähän vanua täytteeksi sekä eriväristä lankaa silmien kirjontaan tai virkkaukseen.
Jos teet lonkeron keskosille, voit käyttää ohuempaa lankaa ja tehdä lonkeroistakin ohuempia. Kun lonkero tulee isommalle lapselle lanka voi olla paksumpaa tai voit käyttää kaksinkertaista lankaa. Voit myös virkata lonkeroihin useamman kerroksen, jolloin niistä tulee paksumpia. Erilaisia kokoja tarvitaan eri-ikäisille potilaille.
Aloita virkkaus.
krs 1: Tee langalla lenkki sormen ympärille ja virkkaa aloitusympyrään 6 kiinteää silmukkaa (ks).
krs 2: Virkkaa 2 ks jokaiseen silmukkaan. Työssä on nyt 12 ks.
krs 3: Virkkaa *1 ks silmukkaan, 2 ks seuraavaan silmukkaan*, toista*-* vielä 5 kertaa =18 ks.
krs 4: Virkkaa *2 x 1 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks*, toista *-* vielä 5 kertaa = 24 ks.
krs 5: Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan = 24 ks.
krs 6: Virkkaa * 3 x 1 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks*, toista *-* vielä5 kertaa = 30 ks.
krs 7-9: Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan = 30 ks.
krs 10: Virkkaa *3 x 1 ks, virkkaa 2 ks yhteen*, toista *-* vielä 5 kertaa = 24 ks.
Aloita lonkeroiden virkkaus. Virkkaa 40 ketjusilmukkaa. Käännä työ ja virkkaa jokaiseen ketjusilmukkaan 2 ks. Jos haluat, että lonkerot ovat vielä kierteisempiä, virkkaa 3 ks jokaiseen ketjusilmukkaan.
Aloita uuden lonkeron virkkaus. Jätä 1 ks väliin ja tee uusi lonkero samalla tavalla kuin edellinen. Lonkeroita tehdään vain vartalon toiselle puolelle eli 5-6 lonkeroa riittää.
Kun lonkerot ovat valmiita, aloita pohjan virkkaus. Virkkaa kiinteitä silmukoita vartalon alareunaan 1 krs. Kun olet lonkeron kohdalla, taivuta lonkeroa vartalon päälle ja virkkaa silmukat lonkeron alapuolelle. Seuraavalla kerroksella virkkaa *3 x 1 ks, 2 ks yhteen*, toista koko kerroksen ajan. Seuraavalla kerroksella virkkaa *2 x 1 ks ja 2 ks yhteen*, toista koko kerroksen ajan. Viimeistään tässä vaiheessa muista täyttää vartalo vanulla. Seuraavalla kerroksella virkkaa *1 ks ja 2 ks yhteen*, toista koko kerroksen ajan ja lopuksi aina 2 ks yhteen kunnes silmukat loppuvat.
Lopuksi päättele langanpäät ja tee silmät. Silmät voi kirjoa tai virkata: tee langalla lenkki sormen ympärille (esim. musta lanka) ja virkkaa lenkkiin 6 ks. Yhdistä piilosilmukalla. Virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 ks (esim. valkoinen lanka). Ompele silmä lujasti kiinni vartaloon.
Teksti, ohje ja kuvat Riitta Larne