Opiston jouluvinkki: Mehiläisvahakääreet

Mehiläisvahalla käsitellyt kankaat ovat ekologinen vaihtoehto muovipusseille. Vaha tekee kankaasta jäykän, joten siihen on näppärää kääriä vaikka eväsleivät. Jos haluat valmistaa pusseja, ompele ensin ja vahaa valmiit pussit – vahatun kankaan ompelu on hankalaa.

Tarvikkeet:

Ohutta puuvillakangasta tai esim. vanha puuvillapaita ja mehiläisvahaa. Vaha voi olla valmiina rakeina tai voit itse raastaa vahapalasta. Lisäksi silitysrauta, leivinpaperia sekä pari isoa froteepyyhettä.

Leikkaa kankaasta haluamasi mallisia ja kokoisia paloja. Voit käyttää harkkosaksia leikkaamiseen, jos omistat. Vaha huolittelee myös kankaan reunat ja estää kankaan liestymisen. Vanhojen paitojen hihoista tulee loistavia eväspusseja esim. leiville.

Levitä pöydälle kaksi pyyhettä kaksin kerroin. Niiden päälle leivinpaperia ja leivinpaperin päälle leikattu kääre. Levitä mehiläisvahaa kankaan päälle.

Aseta päällimmäiseksi leivinpaperia ja silitä puuvillan lämpötilalla. Näet kuinka vaha sulaa. Kun kaikki vaha on sulanut, tarkista, että vahaa on joka paikassa. Tarvittaessa lisää vahaa tyhjiin paikkoihin ja silitä uudelleen.

Kääreet voi puhdistaa huuhtelemalla viileällä tai kädenlämpöisellä vedellä.

Ohje ja kuvat: Riitta Larne