Opiston jouluvinkki: Rasvasukat ja jalkavoide

Hemmottele läheisiäsi itsetehdyllä jalkavoiteella ja ompele rasvattujen jalkojen suojaksi pehmeät trikoosukat.

 1. Tulosta kaavat osoitteesta https://makebra.fi/ilmainen-sukan-kaava/ . Lisäksi tarvitset trikoota tai vanhan T-paidan, sakset, nuppineuloja, ompelulankaa ja ompelukoneen tai saumurin.
 2. Leikkaa kaavat. Kaavat ovat kokoa 39-41 ja sisältävät saumanvarat. Jos kaavaa tarvitsee suurentaa tai pienentää löydät kaavasta viivan, jonka kohdalta koon muuttaminen tapahtuu. Leikkaa kaksi päällistä ja pohjaa. Jos käytät vanhaa T-paitaa, aseta päällisen yläreuna (sukan suu) paidan alareunan päärmeelle. Näin sinulla on valmiiksi ommeltu päärme sukan yläreunassa.
 3. Merkitse kappaleisiin keskietu- ja keskitakakohdat. Jos sukan suussa ei ole päärmettä valmiina, taita päärme ja ompele se kaksoisneulalla tai siksakilla.
 4. Ompele päällisen takasauma saumurilla tai ompelukoneella. Kun käytät ompelukonetta, ompele sauma ensin pienellä siksakilla (leveys 1,5 ja pituus 2) ja huolittele sauma leveämmällä siksakilla.
 5. Neulaa sukan varsi ja pohja kiinni toisiinsa, kohdista keskietu- ja keskitakakohdat. Pohjakappale on vähän isompi, joten joudut venyttämään päällisen reunaa ommellessa.
 6. Sukka on valmis, ompele toinen samalla tavalla.

 

Valmista JALKAVOIDE, jota varten tarvitset:

 • 2dl kookosöljyä
 • 2dl oliiviöljyä
 • 3rkl mehiläisvahaa
 • Valitsemisiasi eteerisiä öljyjä
 • Lasi- tai muovipurkkeja valmiille rasvalle sekä metallinen tai muovinen valmistusastia.
 1. Sulata öljyt vesihauteessa tai mikrossa (ei metalliastiassa). Mikroa käyttäessäsi sulata massa hitaasti, lyhyinä aikoina.
 2. Kun massa on sulanut ja jäähtynyt vähän aikaa, lisää eteeriset öljyt ja kaada voide hyvin pestyihin purkkeihin (voit desinfioida purkit myös alkoholilla tai desinfiointiaineella).
 3. Pyyhi sulatusastia ensin paperilla ja pese vasta sitten. Jos viemäriin joutuu vahaa ja öljyjä, voivat ne jähmettyä ja tukkia viemärin.

Näin valmistetut voiteet säilyvät n. puoli vuotta. Jos voide on liian juoksevaa, säilytä sitä jääkaapissa.

Ohje ja kuva Riitta Larne