Opistosta käsin Live 3.3.2021

Uutta työväeopistossa! Live-tapahtumissa pääset näkemään ja kokeilemaan erilaisia käsityötekniikoita ja halutessasi voit kommentoida ja esittää kysymyksiä chatin kautta.

Ensimmäisessä Opistosta käsin live -tapahtumassa teimme pitkäpistosidonnalla farkkukirjan. Farkkukirjan kansiin pystyi käyttämään vaikkapa omien käytöstä poistettujen farkkujensa materiaalia, sisusvihkot sai tehdä haluamistaan papereista. Puolitoistatuntinen kului kuin siivillä, kun rakensimme kirjoja hauskalla tavalla. Tapahtuman lopulla moni kysyikin, että mitä me teemme seuraavalla kerralla.

Nyt tarjoamme teille taas kotiin tekemistä, sillä toinen livemme on keskiviikkona 3.3.2021 klo 15-16.30 ja siihen voi osallistua Teams videoyhteyden avulla. Tapahtumia on tarkoitus järjestää viikoittain, joten seuraa tiedotusta tästä blogista.

Kotitossut

Tälle kerralle aiheeksi valikoitui omiin jalkoihin mitoitetut kotitossut. Tällaisten tossujen kaavoille on ollut kursseilla kysyntää, sillä välttämättä valmiskaavat eivät istu jokaiseen jalkaan. Aluksi piirrämme paperille jalan ääriviivapiirroksen ja mittaamme jalkaterän ympärysmitat. Kotona mittaaminen onnistuu helpoiten siten, että istut matalalla tuolilla, jolta yllät hyvin piirtämään ja mittaamaan lattian tasolle. Vaihtoehtoisesti voit pyytää perheenjäsentä avuksi puuhaan. Mittojen avulla valmistamme yhdessä avokasmallisten tossujen kaavat. Vuorin ja päällisen osat leikataan kankaasta, ommellaan kolmiulotteiseen muotoon ja yhdistetään toisiinsa. Kotitossujen valmistuksessa voi hyödyntää kierrätyshenkisesti kotoa löytyviä kangasmateriaaleja ja vanhoja vaatteita. Varaa materiaalit ja välineet valmiiksi ja viritä ompelukone ompelukuntoon, jotta pääset työskentelemään kanssamme.

Kotitossuihin tarvitset seuraavia materiaaleja ja työvälineitä:

  • A3-kokoinen paperiarkki esim. kopiopaperia
  • lyijykynä, kumi, mittanauha
  • kaksi eriväristä tussia kaavojen linjojen vahvistamiseen, silkkipaperia kaavojen jäljentämiseen
  • ompelutyövälineet, sakset ja nuppineulat tai klipsit
  • ompelukone ja -lanka, koneneula 90/14-100/16, muutama valmiiksi puolattu puola
  • tossujen vuoriksi jotakin pehmeää ja mukavaa kangasta, esim. flanelli, fleece tai vaikkapa vanhojen collegehousujen materiaali, ei liian joustavaa materiaalia, ettei vuori ommellessa veny
  • päälliseen ainakin pohjiin jotakin kestävämpää kangasta, esim. farkkua, yläosa voi olla muutakin materiaalia. Huom. Tossujen materiaali kannattaa olla konepesun kestävää.
  • silmäneula ja lanka

Tapahtumaan pääset osallistumaan tästä linkistä.

Tervetuloa mukaan!

Kirjoittanut Silja Immonen