Painokankaiden taide

Taidemuseo EMMAssa helmikuussa avautunut näyttely kertoo painokankaista, jotka näyttelyn nimen mukaisesti verhoavat koteja, kehoja ja muistoja. Tuttujen kankaiden kuosit ja värit kietoutuvat elämäämme. Niihin liittyy usein muistoja paikoista, ihmisistä ja tapahtumista. Niiden voi jopa sanoa olevan osa identiteettiämme ja kulttuuriamme.
Näyttelyssä on esillä painokankaita 31 suunnittelijalta, alkaen 1930-luvulta aina tähän päivään. Tuttuja kuoseja on lähestytty erityisesti taiteen näkökulmasta. Pääpaino on 1950-1980 -lukujen kuoseissa, jolloin painokangassuunnittelu oli merkittävä osa suomalaista muotoilua.
Näyttelyssä ilahdutti erityisesti se, että esillä on klassikoiden lisäksi vähemmän huomiota saaneiden suunnittelijoiden kuoseja. Esillä on mm. graafikko, valokuvaaja ja tekstiilisuunnittelija Juhani Konttisen (1934-2003) muutamia kankaita. Raili ja Juhani Konttinen työskentelivät 1950-70 -luvuilla Porin Puuvillassa painokangassuunnittelijoina. Samoin Eva Taimin (1913-1991) herkät kuosit ovat koskettavia.
Kokonaisuudessaan näyttely on kiinnostava ja herättää monenlaisia muistoja. Näyttelyn esillepano voisi olla viimeistellympi.
Kiinnostavaa taustaa näyttelylle ja tietoa painokankaista löytyy mm. Jutta Ylä-Monosen kirjasta VUOKKO ja Kirsi Niinimäen ym. upeasta teoksesta Kretongista printtiin: suomalaisen painokankaan historia.
Kuvan kangas Juhani Konttinen, nimeämätön kuosi 1955-59.
Verholla – Painokankaiden taide
12.2.2025-14.3.2027
Kuva ja teksti Tupu Mentu