Pistos – kiva kirja perinteen hyödyntäjälle
Helmikuussa julkistettiin kirja Pistos – museoidun muodin käyttöohjeita.
Haminan alueella toteutettiin 2011–2014 PISTOS – pahennustako perinteeseen -hanke, joka oli uusi ja ennen kokeilematon tapa siirtää käsityöperinnettä sukupolvelta toiselle. Pistoksessa nuoret ja eri-ikäiset ammattilaiset etsivät yhdessä tuoreita tapoja perinteisten mallien ja työtapojen hyödyntämiseen massamuodin valtaamassa maailmassa. Hankkeessa nuoret eivät olleet toiminnan kohteita vaan tekijöitä. Materiaalina oli mm. Finnairin virkapukuja ja lähtökohtana kansallispukujen muodot, rakenteet, yksityiskohdat ja tekniikat. Hankkeessa järjestettiin erilaisia työpajoja näyttelyitä ja näytöksiä. Kävin katsomassa näyttelyn silloin Kotkassa Museokeskus Vellamossa ja tykkäsin kovasti näkemästäni. Työt olivat raikkaita ja kekseliäitä. Artikkelikuva ja alla olevat kuvat on kuvattu näyttelyssä. Muinaistekniikalla punotun ketjun riipus on tehty CD-levystä ja alemmassa kuvassa on nykyajan kruunumorsian.
Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito valitsi Pistos – pahennustako perinteeseen hankkeen vuoden 2013 Taito-kulttuuriteoksi. Valinnan teki kutsuttuna professori Janne Vilkuna ja hän perusteli valintaa mm. seuraavasti:
Taito Kymenlaakson Pistos-hanke on Taito-kulttuuriteko 2013, koska hanke toteuttaa monipuolisella tavalla kestävän kehityksen periaatteita, osallistuttaa uutta sukupolvea, nuorisoa, perinteen siirtoon ja uudistamiseen sekä edistää yhteistyötä paikallisten museoiden kanssa. Nuoret ovat valmistaneet hankkeen työpajoissa perinteisiin kansan- ja kansallispukuihin tukeutuen yksilöllisiä nykypäivän kansanpukuja, -asusteita ja -koruja. Toivon, että Pistoksen esimerkki innostaa muitakin tahoja vastaavaan ennakkoluulottomaan perinteen kohtaamiseen.
Pistos-kirja jatkaa tätä hanketta. Sen tekemiseen saatiin Kalevala Korun kulttuurisäätiöltä apuraha vuonna 2016. Kirjasta saa ideoita ja ohjeita pukeutumiseen ja tietoa myös muotihistoriasta. Työohjeissa on konkreettisia, käyttövalmiita malleja esimerkiksi kirjontaan ja koristeompeluun, joilla voi tuunata valmiita vaatteita. Tekijöistä Raili Airikka-Haapaniemi on käsityön erikoistekniikoihin erikoistunut tekstiiliartesaani ja Tiija Malmi on vaatetusalan ja tilarakentamisen artesaani. Käsikirjoituksen kansatieteellisen ja historiallisen aineiston on tarkistanut dosentti Ildikó Lehtinen ja työohjeiden toimivuuden ammattiopettaja Minna Manninen. Marja Seppälän ottamat kuvat ovat kauniita ja Nunnu Halmetojan taitto selkeä. Kirjaa on mukava selailla.
Raili Airikka-Haapaniemi ja Tiija Malmi: Pistos – Museoidun muodin käyttöohjeita. 2020.
Kustantaja: Reuna. ISBN 978 – 952 – 355 – 042 -1
Ainakin vielä kirjaa voi tilata 30 €:n hintaan.