Pitkiä pellavia

pellavalankoja
pellavalankoja

Saadaankohan hyviä pellavalankoja tänä vuonna? Laskiaisen pulkkamäessä huudettiin ennen “pitkiä pellavia”, nyt ei tainnut pulkkamäet onnistua, toivottavasti kuitenkin pellavat kasvavat.

Pellava on kaunis ja arvostettu luonnonmateriaali. Pellavalanka on jäykkää ja kiiltävää. Pellavalankaa käytetään paljon kangaspuilla kutoessa, joten kutojat osaavat arvostaa sen erikoisominaisuuksia. Pellavalangoista kudotaan paljon pyyhkeitä, sekä pikkupyyhkeitä että kylpypyyhkeitä, koska pellavalla on hyvä kosteudenimukyky. Kauniin kiillon vuoksi pellavakaitaliinat ovat kauniita, juhlaliinoista puhumattakaan.

Pellavaa on saatavana sekä rohdin- että aivinalankana. Pitkistä pellavakuiduista kehrätään hienoa aivinalankaa ja lyheymmistä kuiduista karheaa rohdinlankaa. Molemmat ovat 100 % pellavaa. Pellavalangan valmistuksessa on lukuisia vaiheita: loukutus, lihtaus, häkilöinti jne.

Pellavan luonnollinen väri on valkaisematon ns. pellavan väri, ruskehtava, riippuen kasvupaikasta ja -vuodesta. Pellavalankaa myydään myös valkoisena eli puolivalkaistuna. Aiemmin oli valikoimissa myös näiden välimuoto neljäsosavalkaistu, joka oli lähellä beigeä. Nykyisin se on harvinainen liikkeiden valikoimissa.

pellavavyyhtejä

Pellavalankoja on myös värillisinä ja värikartat vaihtelevat eli valmistajilla. Kuvan pellavavyyhdit ovat hyvin vanhoja. Nykyisin pellavalangat ovat useimmiten rullilla tai kartioilla, jolloin niiden puolaus on helpompaa kuin vyyhdiltä.

Kudonta 1 -kursseilla tutustutaan pellavalankoihin. Parhaillaan ensimmäiset kutojat ovat kutomassa pikkupyyhkeitä, kaitaliinaa tai laudeliinoja.