Pohjanyytingit

Nyytingit ovat karjalaisia pitsejä, joita käytettiin vaatteiden ja liinavaatteiden koristeina. Nyytinki muistuttaa varhaisimpia nyplättyjä pitsejä ja nyytinki sanakin on voinut olla käytössä Karjalan aluetta laajemmaltikin Suomessa ennen kuin sana pitsi on vähitellen syrjäyttänyt sen.

Nyytinkien tekemisen työvälineet

Nyytinkejä on perinteisesti tehty nyytinkirukilla, jossa puutelineeseen on kiinnitetty pienehkö suorakaiteen muotoinen nypläysalusta tai lieriön muotoisella tyynyllä eli kötsikällä. Kötsikän etuna oli se, ettei pitsiä tarvinnut siirtää pidempää nauhaa nyplätessä, vaan voitiin edetä lieriön ympäri. Nypylöiden tilalla käytettiin suoria papeloita, jotka roikkuivat tyynyllä lankojen varassa. Nypläysalustana toimi raidallinen kangas, jonka raitojen mukaan reunaneulat asettuivat ja nyytinki pysyi tasalevyisenä. Neuloja käytettiin lähinnä reunoissa ja nyytingit ovat huomattavasti lännempänä nyplättyjä pitsejä tiheämpiä.

Nyytinkien jaottelu

Nyytingit on jaoteltavissa eri tyyppeihin, joista pohjanyytingit ovat yksinkertaisimpia ja ehkä lähimpänä varhaisimpia nyplättyjä pitsejä. Pohjanyytinki perustuu kokolyönneillä nyplättyyn pohjaverkkoon. Nyytinki voi olla pelkkää tätä verkkoakin, mutta niitä usein kuvioidaan joko liinalyöntialueilla tai verkon lomassa kuljetettavilla värillisillä potrukelangoilla.

Pohjanyytingin teosta…

Pohjanyytingin viehätys tulee sen perusrakenteen ysinkertaisuudesta, joka mahdollistaa omien kuvioiden suunnittelun jo hyvin varhaisessa vaiheessa uutta tekniikkaa opetellessa. Pohjanyytinkiä voi hyvin nyplätä myös tavallisella rullatyynyllä ja nypylöillä. Raidallisen kankaan ja sen lankojen laskemisen sijaan voi avuksi ottaa pahvin ja millimetripaperin tai valmiiksi pistellyn mallin. Hyviä esimerkkejä pohjanyytinkien käytöstä ovat Jääsken kihlakunnan kansallispukujen nyytinkiesiliinat.

Kiinnostuitko?

Helsingin työväenopistossa on tulossa viikonloppukurssi nyytinkien teosta.

Nyplää ja suunnittele pohjanyytinki / Pitsinnypläys koodi: H193811 17 t/27 euroa
Pohjanyytingit ovat Karjalasta lähtöisin olevia tiiviitä nyplättyjä pitsejä. Ne muodostuvat kokolyöntipohjasta ja värikkäistä kuviolangoista. Voit suunnitella kuviot itse tai käyttää valmiita malleja.

Pohjanyytinki on yksi neljästä karjalaisesta nyytinkityypistä. Kuviolankojen kulun voi suunnitella mieleisekseen ja nyytingin leveyttä ja kuvion monimutkaisuutta voi säädellä oman taitotason mukaan. Pelkkää pohjaa voit tulla nypläämään ilman aiempaa nypläyskokemustakin ja opetella samalla nypläyksen perusteita. Lisää tietoa materiaaleista ja välineistä ensimmäisellä kurssikerralla. Pohjanyytinkejä on mm. Kaukolan ja Jääsken kansallispukujen esiliinoissa. Kurssilla tutustutaan myös nyytinkien historiaan ja eri nyytinkityyppeihin sekä niiden perinteiseen käyttöön.
pe 11.10. klo 17.30-19
pe 25.10. klo 17.30-20.00
la-su 26.-27.10. klo 10.00-15.00
Kannelmäki, Kanneltalo, Helsinki / Opettaja Maija Vaara
Ilmoittaudu www.ilmonet.fi  tai puh. 0931088610

Teksti ja kuvat Maija Vaara