Poppanakassi ruusukasraidoilla

poppanakassi
poppanakassi ruusukasraidoilla Kuva: Päivi Tiitinen

Halusin kutoa kangaspuilla poppanakasseja pitkästä aikaa. Valitsin ruusukassidoksen, jolla saan erilaisia kuvioita. Nelivartinen ruusukas on yleinen sidos matoissa, mutta se sopii myös muihin tuotteisiin. Loimilankana on kuusisäikeinen kalalanka.

poppanakuteita
poppanakuteita Kuva: P. Tiitinen

Lajittelin poppanakuteitani ja suunnittelin väriraitoja. Kassin pohjaväriksi valikoitui tumma liila, jota minulla oli paljon ja kapeiksi raidoiksi vaaleampia värejä, joita oli jäänyt yli aiemmista töistäni. Kuvioraitoihin ei kulunut paljoakaan poppanaa.

ruusukasraitoja
ruusukasraitoja Kuva: P. Tiitinen

Kutominen oli kivaa. Aloitin kassin yläreunasta alaspäin ja merkitsin paperille ylös kuvioraitojen värit, jotta saan raidat jatkumaan sivusaumoissa. Kassin pohjan alueen kudoin ilman kuvioita. Sitten jatkoin toisen sivun kutomista kutomalla raidat alhaalta ylöspäin. Aivan yläreunat kudoin ilman kuvioita, jotta alueet ovat mahdollisimman ohuet vetoketjun ompelua varten.

nauhoja, hihnoja ja vetoketjuja
kassin tarvikkeita Kuva: P. Tiitinen

Kun olin kutonut muutaman kassikankaan, irrotin ne kangaspuista. Jälleen oli uusi suunnitteluvaihe. Minkälaiset hihnat laitan? Minkä värisestä nauhasta vai valmishihnat? Minkä värisen vetoketjun kiinnitän? Tähän kassiin tein kaksoishihnat mustasta nauhasta. Voin kantaa kassia olkapäällä pitkistä hihnoista ja nostella kassia lyhyistä hihnoista.

Poppanakassin helppo ompelujärjestys:

  1. yläreunojen siksakkaus useaan kertaan
  2. hihnojen kiinnitys
  3. vetoketjun ompelu ensin nurjalta, päälitikkaus myöhemmin jos haluat
  4. sivusaumojen ompelu
  5. pohjan kulmien ompelu
kassin vetoketju
kassin vetoketju Kuva: P. Tiitinen

Tämä poppanakassini pääsi heti työkäyttöön. Siihen mahtuu paljon ja se on kestävä. Vetoketjun ansiosta tavarat eivät putoa eikä lumi sada kassin sisään.

Poppanakassi kestää vesipesua. Muutaman ensimmäisen pesun pesen kassin lavuaarissa, koska käsinpesu on hellävarainen. Myöhemmin voin pestä sen pesukoneessa. Silloin vähennän linkousta, jotta siitä ei jää pysyviä taitoksia kassiin.