Pukuja kulttuureissa 11.11.2021: Kansallispuvussa kevyesti

Pukuja kulttuureissa -luentosarjassa tarkastellaan Suomen kulttuuristen ja etnisten ryhmien pukeutumista eri näkökulmista. Ensimmäisenä iltana 11.11. klo 16.45-18.15 pureudutaan kansallispukujen moninaiseen käyttöön.

Kansallispukuyrittäjä Soja Murto avaa kansallispuvun monia mahdollisuuksia: Kansallispuvulla on maine tiukoista pukeutumis- ja käyttäytymissäännöistä. Uskaltaako kansallispukuun pukeutua? Voiko sääntöjä rikkoa? Kansallispuku on jokaisen kansalaisen oma. Miltä sinun kansallispukumielikuvasi näyttää ja voisiko sitä muuttaa?

Käsityötieteilijä Helena Hämäläinen ja juuripukeutuja, opettaja Tiina Salonen kertovat aikuisten pukuleikeistä: Toiset toteuttavat itseään cosplaylla, mutta oma pukuleikkiyhteisö voi löytyä myös kansallispuvun parista. Kun lapsuuden roolileikit yhdistyvät kansanomaisiin tekstiileihin, syntyy satumaisen riemukasta valokuvailottelua.

Luennot järjestetään yhteistyössä Tekstiilikulttuuriseuran kanssa ja ne kuuluvat myös seuraavien opistojen ohjelmaan: Espoon työväenopisto, Järvenpään Opisto, Kaarinan kansalaisopisto, Kaukametsän opisto, Keravan Opisto, Laukaan kansalaisopisto, Naantalin opisto, Nurmijärven Opisto, Oulu-opisto, Soisalo-opisto ja Wellamo-opisto.

Luennot järjestetään Viipurinsalissa, Opistotalon 2. kerroksessa, os. Helsinginkatu 26.  Vapaa pääsy, tervetuloa! Voit seurata luentoja myös YouTubessa livelähetyksenä tai tallenteena 24.11. saakka. YouTubeen pääset tästä.

Pääkuva: Anna-Mari Raunio