Pukuja kulttuureissa 18.11.2021: Modernia saamepukeutumista

Luentosarjan toisessa osassa torstaina18.11. klo 16.45-18.15 perehdytään saamapukeutumiseen.

Saamelaisasiantuntija Pirita Näkkäläjärvi kertoo sekä perinteisistä saamenpuvuista että modernista saamepukeutumisesta. Näkökulma on saamenpuvun käyttäjän näkökulma. Pirita on Suomen Saamelaiskäräjien vaaleilla valittu edustaja ja työskentelee yrityskauppaneuvonantajana. Alla olevassa kuvassa Piritalla on yllään Enontekiön-Kautokeinon sukujen saamenpuku. Kuvaaja Ville Fofonoff / Sámediggi.

Käsityötubettaja ja kolttapukeutuja Minna Moshnikoff kertoo kolttasaamelaisen kansanpuvun keinoista käyttäjänsä persoonan esiin tuomiseen: Arki- tai juhlavaatteiden asustaminen kolttatyyliin, kun kolttapukua ei käytetä kokonaisuutena. Koivunjuuresta ja kalannikamista valmistetut korut ovat yhdistelmä perinteistä materiaalia ja nykyaikaista käyttötarkoitusta.

Tutustu myös Minnan videoblogiin Erään kolttanaisen käsityöpäiväkirja.

Luennot järjestetään yhteistyössä Tekstiilikulttuuriseuran kanssa ja ne kuuluvat myös seuraavien opistojen ohjelmaan: Espoon työväenopisto, Järvenpään Opisto, Kaarinan kansalaisopisto, Kaukametsän opisto, Keravan Opisto, Laukaan kansalaisopisto, Naantalin opisto, Nurmijärven Opisto, Oulu-opisto, Soisalo-opisto ja Wellamo-opisto.

Luennot järjestetään Viipurinsalissa, Opistotalon 2. kerroksessa, os. Helsinginkatu 26.  Vapaa pääsy, tervetuloa! Voit seurata luentoja myös YouTubessa livelähetyksenä tai tallenteena 1.12. saakka. YouTubeen pääset tästä.

Pääkuva: Outi Honkimaa