Punaisia sävyjä sienillä

Sienivärjäys

Oletko kokeillut värjäämistä sienillä? Seitikeillä saat lämpimiä punaisen sävyjä.

Pienet, kauttaaltaan punaiset veriseitikit jäävät helposti huomaamatta, mutta kun löytää yhden, löytyy läheltä usein lisää. Veriseitikki viihtyy kosteassa kuusikossa, olen löytänyt niitä samoilta paikoilta kuin suppilovahveroita. Nuoret sienet ovat voimakkaan punaisia, vanhemmiten ne muuttuvat ruskeammiksi. Palttuseitikki on hyvin paljon veriseitikkiä muistuttvava sieni, joka vasta viime vuosina on tunnistettu omaksi lajikseen. Värjäämiseen kelpaavat kaikki: veri- ja palttuseitikit, nuoret ja vanhat, hyvin säiyneet ja mädät. Yksittäisetkin sienet kannattaa kerätä, sillä harvoin veriseitikkiä löytää kerralla niin paljon, että ne riittäisivät isomman lankamäärän värjäämiseen. Sienet voi kuivata tai pakastaa kunnes niitä on tarpeeksi paljon.

Veriseitikki

Verihelttaseitikkejä löytyy helpommin isojakin määriä. Lakki on kellanruskea, mutta sienen tunnistaa, kun kurkistaa lakin alle: heltat ovat syvän punaiset. Verihelttaseitikkejäkin on useita jaleja, jotka kaikki sopivat värjäämiseen yhtä hyvin: rusohelttaseitikki, hurmehelttaseitikki ja verihelttaseitikki. Olen poiminut verihelttaseitikkejä mäntykankailta puolukka-aikaan.

Verihelttaseitikki

Seitikeissä on niin paljon väripigmenttejä, että ainakin yksi jälkivärjäys kannattaa tehdä. Pääkuvassa näkyvät vyyhdit vasemmalta oikealle: veriseitikki, edellisen jälkiliemi, verihelttaseitikin jalat, verihelttaseitikin lakit, edellisen jälkiliemi. Puretusaineet aluna ja viinikivi on lisätty värjäyksen yhteydessä ja sienet ovat olleet liemessä koko värjäyksen ajan. Värit ovat varsin heleitä, koska lanka (Novitan Baby merino) on valkaistua. Yhdestäkin värjäyksestä saa eri sävyjä, kun laittaa pataan valkaistua, luonnonvalkoista ja harmaata lankaa.

Värikästä syksyä!