Ravattulan muinaispuku

Ravattulan muinaispuku
Ravattulan pukuun pukeutumisen vaihtoehtoja.

Ravattulan muinaispuku sai tulikasteen sunnuntaina 19.9.2021, kun se julkistettiin ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle Kuralan Kylämäen Tryskimakasiinissa.

Ravattulan puvun yksityiskohtia

Kaikki alkoi vuonna 2016 Kaarinassa sijaitsevan Ravattulan Ristimäessä tehdyn hautalöydön perusteella. Hauta numero 41 osoittautui poikkeukselliseksi. Vuosien tutkimustyö palkittiin uudella muinaispukukokonaisuudella.

Lähikuva Ravattulan muinaispuvusta edestä, jossa hyvin näkyy otsakoriste ja puvun edusta.
Viitta mekon päälle puettuna.

Lähikuvassa hyvin näkyy Ravattulan puvun kerroksellisuus. Alla pellavapaita ja tämän päällä villamekko, joita on kaksi eri värivaihtoehtoa. Hartioille on asetetta viitta, jonka etuosassa pronssispiraalikoristeita. Pää on puettu kuvassa ohimokoristeella.

Ravattulan puku takaa kuvattuna
Ravattulan muinaispuku puettuna päähuivia ja viittaa myöten.

Helmasta hieman pilkistää toinen vaihtoehtoväristys villamekolle. Viitan pronssikoristus takana ei ole symmetrinen. Vaihtoehto pään pukemiseen on villainen huntu, jonka päälle asetetaan ohimokoriste. Myös pellavaista huivia voi käyttää villaisen huivin tilalla. Villaisissa huiveissa on myös värivaitoehto luonnonvalkoinen.

Villamekon pääntie
Mekon v-pääntie

Villamekon v-pääntien pohjukassa on laskostus, joka oli myös hautalöydön puvussa.

Kädentien alla villamekossa vetopoimutusta
Mekon sivuilla on vetopoimutusta.

Puvun erikoisuus villamekossa on kädentien alla vetopoimutus. Hieno yksityiskohta. Näin on saatu helman väljyys koottua vartalonympäryksen kohdalta kapeammaksi. Kuvasta näkyy myös esiliinan sidontaa ja pronssispiraalikoristusta.

Viitan spiraalikoriste, joka on yksi kuvio takana.
Viitan spiraalikoriste takaa.

Viitan etuosassa on tasavälein spiraalikoristeita yhteensä viisi kappaletta. Viitan etureunassa kulkee kudottaessa syntynyt putkihulpio. Sen jatkeeksi reunaan on ommeltu tuppilonauha. Tuppilonauha on valmistettu lautanauhana. Silmulenkkiin pujotettavan ristikkonauhan avulla viitta voidaan solmia kiinni. Viitassa on monta mielenkiintoista yksityiskohtaa, jotka helposti jää huomaamatta.

Lähikuva viitan etuosasta
Viitta kiinnitetään nauhalla.

Kaikki komeus ei aina näy viitan alta. Esiliinan reunoissa on kudottaessa syntynyt putkihulpio. Päihin on tehty huolittelulautanauhaa. Reunoihin on ommeltu spiraalijonot. Esiliina sidotaan ristikkonauhalla. Kuvassa näkyy myös lautanauhana valmistettu mekon vyönauha.

Esiliina ja vyötärön koristeellisuutta.
Vyötärön linja on kerroksellisesti koristeellinen.

Kuvassa näkyy myös taidokas mekon vyönauha, joka on tehty lautanauhana. Nauhassa on myös tuppilohulpio. Kuvioissa on haastavia lautojen kiertoja. Ohuista langoista syntyy kapeaa nauhaa.

Sukat ja sukkasiteet
Vanutetut sukat sidotaan koristeellisilla sukkasiteillä.

Sukat, joita paljon eivät näy villamekon ja jalkineiden alta. Sukkien sidontanauha on tehty lautanauhoin.  Nauhan päissä on spriraalikoristusta. Huomaa myös jalkineet.

Lähikuva sukan muodosta teräosassa.
Sukat nurjalta kuvattuna.

Lähikuvassa sukan muotoa teräosassa. Kangas on kudottu ja kutistettu sekä kaavojen mukaan leikattu jalkaterän ja säären muotoon. 

Puvun helman näkymä.
Jalkineet, sukat, mekko ja esiliina sekä hieman vilkkuu sukkien sidontanauhat. Helmaosan yksityiskohtia.

Villamekon sivukappaleiden osalle helmaan on tehty huolittelulautanauhaa.

Puvun väriskaalaa langoissa ja mekkokankaat
Lankojen värejä ja näytepalat mekkokankaista.

Upea väriskaala puvun langoissa. Kuvan alareunassa villamekon värivaihtoehdot. Jos haluat tarkempia tietoja Ravattulan muinaispuvun taustasta, niitä saat linkistä. Puvun valmistusohjeet on julkaistu kirjassa Ravattulan muinaispuku Tutkimukset ja valmistuohjeet.

Helsingin työväenopistossa on menossa Ravattulan muinaispuvun valmistuksesta kurssikokonaisuus. Uusi ryhmä aloittaa keväällä 2024. Ilmoittautumiset kurssikokonaisuuteen on syksyllä 2023. Lisätietoja Päivi Tiitinen ja Outi Honkimaa etunimi.sukunimi@hel.fi Tunnelmia ensimmäisen vuoden kurssilta löytyy artikkelista Välähdyksiä Ravattulan muinaispuku-kurssilta