Ravattulan muinaispuvun kurssikokonaisuus

Ravattulan puku on rautakauden ja keskiajan vaihteeseen ajoittuva Suomen uusin muinaispuku, joka perustuu Kaarinan Ravattulan Ristimäen arkeologisesti tutkittuun 1200-luvun alkuun sijoittuvaan hautalöytöön. Puvussa yhdistyvät rautakautinen käsityöperinne ja keskiajan muotipiirteet. Pukukokonaisuuteen kuuluu mekko, paita, esiliina, viitta, sukat, huivi ja ohimokoristeet.

Villakankaisesta mekosta on kaksi värivaihtoehtoa, luonnonvärinen ja värikäs. Molemmissa värityksissä loimi- ja kudelangat ovat keskenään eri värisiä. Mekon erikoisuus on sivuille asettuvat poimutukset. Mekon alle puetaan pellavapaita ja päälle sininen villainen esiliina, jonka reunoja koristavat spiraalit.

Sininen viitta on villaa ja sen koristeena on pronssispiraalikuvioita. Päähän puetaan ohimokoristeet, joiden alla voi olla villa- tai pellavahuivi, ja jalkoihin punaiset, vanutetusta villakankaasta ommellut sukat. Vaatekappaleiden huolitteluun ja sitomiseen käytetään erilaisia ristikko- ja lautanauhoja.

Kuva: Outi Honkimaa

Haluatko valmistaa muinaispuvun kankaasta alkaen?

Ravattulan muinaispuvun kurssikokonaisuus alkaa Pohjois-Haagan opetuspisteessä syksyllä 2022. Opetus on pääasiassa torstai-iltaisin, lisäksi joitakin viikonloppuja ja loimien rakentamista pienryhmissä opetuskertojen välissä. Osallistujilta edellytetään kankaankudonnan perustaitoja sekä työskentelyä omalla ajalla.

Alustava aikataulu:
Syksy 2022–kevät 2023: kudotaan kankaita esim. mekkoon, esiliinaan ja viittaan sekä erilaisia nauhoja, valmistetaan pronssikoristeita.
Syksy 2023–kevät 2024: ommellaan pukua ja kudotaan lisäosia.

Ilmoittautuminen toukokuussa 2022, päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin. Ilmoittautumisen yhteydessä valitaan mekkokankaan väritys: luonnonvärinen tai värikäs (puna-keltainen, yleisvaikutelma  oranssi).

Lisätietoja kursseista: paivi.tiitinen@hel.fi

Lisätietoa puvusta: http://www.ravattula.fi/puku/  ja Turun Maakuntamuseon ystävät ry:n julkaisema lehti Arkeologia nyt 2022 (pääkuvassa).