Ryijyn tekeminen on luovaa ja rentouttavaa!

Taideryijy-kurssilla Malmitalolla suunniteltiin ja valmistettiin kevään 2022 aikana ryijyjä pohjakankaalle ompelemalla ja kehyskudonnalla. Ideat löytyivät lempiväreistä, matkatunnelmista tai vaikkapa valokuvista. Ryijykurssin opettajana toimi tekstiilitaiteilija Raija Rastas.


Vilma: ”Pilkahdus”-ryijy (kuva Vilma)
(Klikkaamalla kuvan saa suuremmaksi.)

Olin kurssilla kokeilemassa ensimmäistä kertaa ryijyn tekoa. Innostuin tästä käsityömuodosta kovasti! Ryijyn tekeminen oli luovaa, rentouttavaa ja mukavaa tekemistä yhdessä ystävien kanssa. Pidin myös siitä, miten ryijyä suunnitellessa sai käyttää mielikuvitustaan pohtien värien tai muotojen yhteyksiä.
Toteutin kurssilla värikkään, mutta raikkaan ryijyn, jonka väri-inspiraation sain huoneeni verhosta. Värit halusin sommitella ryijyyn abstraktisti. Ryijyn värit ovat myös minun tämän hetken lempivärejäni sisustuksessa ja vaatteissa. Ryijy sai nimeksi Pilkahdus, sillä erityisesti laventelin värin pilkahtelee teoksessa kuin valon tai ilon pilkahdus.
Uskon, että löysin uuden suosikkiharrastukseni. Suunnittelen jo tekeväni Pilkahdus-ryijyn pikkusisaruksiksi kaksi muuta pienempää ryijyä kotiani somistamaan. (Vilma)


Reetta (kuva Raija Rastas)

Reetta: ”Huominen”-ryijy (kuva Reetta)
(Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla.)

Osallistuin ryijykurssille äitiyslomani alussa, sillä halusin valmistaa ryijyn esikoiselleni. En ole aiemmin harrastanut käsitöitä, joten kurssilta sain tärkeää tukea ja ohjausta työlleni. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että sain ryijyn valmiiksi ennen vauvan syntymistä. Ryijyn nimi on ”Huominen”. (Reetta)


Miia (kuva Raija Rastas)
(Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla.)

Ryijyn tekeminen oli itselleni täysin uusi tuttavuus, mutta homma lähti kuitenkin nopeasti sujumaan. Vaikein osuus olikin ryijyn suunnittelu ja värien valinta. Halusin ryijyni värimaailman olevan luonnonläheinen ja levollinen. Olenkin tyytyväinen rauhallisiin vihreisiin sävyihin ja pian ryijy pääsee koristamaan makuuhuoneeni seinää. Nimi on vielä mietinnässä. (Miia)


Sirpa (kuva Sirpa


Sirpa (kuva Raija Rastas)
(Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla.)

Aurinkoa kohti Koronasta huolimatta. Oli mukava ommella ryijyä pitkän tauon jälkeen.  Pyöräily on minulle ja meille rakas harrastus, ja siitä tulikin työni aihe.  Tunnilla sain hyviä vinkkejä nukkasekoituksiin, ja työni valmistui hyvässä ohjauksessa aikataulussa. (Sirpa)


Carita: ”Himalayailemassa” (kuva Raija Rastas)
(Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla.)

Olen suunnittelut ryijyn tekoa jo useamman vuoden ajan ja luonnoksia on syntynyt useita. Tämä lopullinen luonnos sai inspiraation valokuvasta jonka olen ottanut vaelluksella Himalajan vuoristossa. Siitä ryijy saikin nimekseen Himalayailemassa. Sain ryijyn ompelusta hauskan uuden harrastuksen joka on tullut jäädäkseen. Se on rentouttavaa puuhaa kun heittäytyy lankojen vietäväksi. (Carita)


Päivikki (kuva Raija Rastas)
(Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla.)

Pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan ryijyn tekoa, mikä osoittautui mukavaksi ja koukuttavaksi tekemiseksi. Värien miettiminen ja valinta on kivaa. Tämän kurssin työhön valikoitui lila, vihreä ja punainen. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja ryijyn voimakkaisiin väreihin. Tästä taitaa tulla uusi käsityöharrastus. (Päivikki)


Raija: ”Saaressa” ryijy (kuva Raija Rastas)
(Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla.)

Tulin Raija Rastaan ryijykurssille, koska halusin oppia sommittelemaan ryijyn omien valokuvien pohjalta.  Kurssi oli todella hyödyllinen. Tavoitteena oli selvitä niillä materiaaleilla, joita kotoani löytyi. Tein ryijyn pienelle säkkikankaalle, joka minulla oli ennestään. Käytin villalankoja, joita oli jäänyt muista käsitöistäni. Ryijyni aihe on sammalmätäs ulkomeren saaressa. Luonnossa mättäästä kasvaa maksaruohoa, mutta minun ryijyssäni näyttää kasvavan kanervaa, koska sen väristä lankaa sattui löytymään lankakoristani. Aluksi käytin apuna ruutupiirrosta. Siinä oli kuitenkin liian paljon yksityiskohtia, joten irrotin katseeni ruutupiirroksesta ja aloin “maalaamaan” langoilla valokuvaa seuraten. Tähän rohkaisi Raijan opastus siitä, että ryijyn teko on “kuin maalaisi langoilla”. Kokeilin erilaisia lankasekoituksia ja totta tosiaan, kaukaa katsoen langat sekoittuivat pinnoiksi, ja yhdistelmien sävy muuttuikin uudeksi vaihtamalla yhtä tai kahta lankaa. Se oli erityisen hauskaa! Jatkan varmasti langoilla maalaamista. (Raija)


Nina Sahlberg (kuva Raija Rastas)
(Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla.)

Inspiraation ryijyyni sain tanskalaisen arkkitehti ja huonekalumuotoilija Verner Pantonin muotokielestä ja julisteista. Ryijyn tekemisen työläys yllätti minut, mutta uskon saavani samalla tarpeellisen kärsivällisyysharjoituksen. Ryijy valmistuu aikanaan. Oli hauskaa kehittää oma tyyli ryijyn tekemiseen, kun kurssilta sai tarpeelliset perustiedot ja -taidot eväiksi. (Nina Sahlberg)


Iina (kuva Raija Rastas)

Lähdin mukaan ryijykurssille ystävän innoittamana. Suunnittelin kotiini värikkään ja tekstuuripintaisen ryijyn, jonka voisin perinteisen seinäryijyn sijaan toteuttaa tyynyksi. Aiempaa kokemusta ryijyn tekemisestä minulla ei ollut lainkaan, mutta tekeminen osoittautui rentouttavaksi, mukavaksi ja helpoksi. Kurssin aikana en ehtinyt edistämään ryijyäni muiden kiireiden vuoksi kovinkaan paljoa, mutta selkeiden ohjeiden avulla sitä on ollut helppo työstää myös itsenäisesti. Suosittelen ryijykurssia lämpimästi kaikille käsitöistä kiinnostuneille, myös kiireisen arjen keskelle! (Iina)