Saippuaa, saippuaa!

Virusten ehkäisyssä saippua on päässyt ihan uuteen arvoon, joka sille aidosti kuuluukin.

Suomessa saippuat tehtiin vielä noin sata vuotta sitten itse. Nykyään kauniita ja luonnollisia käsin tehtyjä saippuoita voi ostaa kaupoista ja messuilta tai valmistaa itse.

Työväenopistolla järjestetään kursseja saippuan valmistamisesta valmiista massasta sekä alusta asti lipeän ja öljyn kanssa. Kuvat ovat kursseilta, jossa käytettiin valmista saippuamassaa.

Saippuamassaan voi valmistusvaiheessa lisätä erilaisia luonnontuotteita ja mausteita pitäen mielessä, mikä toimii iholla. Mausteilla kuten esimerkiksi kurkumalla ja sahramilla sekä kasveilla ja marjoilla saa kauniita luonnollisia värejä, kahvilla ja sitruunalla lähtee myös hajut.

Erilaiset hiutaleet ja rouheet kuorivat ihoa ja antavat elävyyttä. Saippuaan voi myös lisätä niille tarkoitettuja valmisvärejä sekä tuoksuina eteerisiä- tai tuoksuöljyjä.

Saippua voi olla kuin herkullinen leivos, sen voi koristella sisältä ja päältä tai tehdä marmoroituja ja kerrossaippuoita.

Lapset ihastuvat käsien pesuun, kun saippuan sisään on upotettu lelu.

Palasaippua on riittoisa ja ekologinen vaihtoehto nestesaippualle. Se on myös hygieeninen, kunhan se pääsee välillä kuivumaan alustallaan.

Teksti ja kuvat Mia porter