Savigraffiti valmistui Keravalle

Vettä satoi ja ilma oli hyytävä, mutta se ei haitannut savigraffitin maalareita Keravalla viime lauantaina.

Katastrofin aineksetkin olivat käsillä perjantaina, kun savilieteämpäreitä kuljettavan kärryn pyörä hajosi ja savet levisivät Malmitalon käytävälle. Onneksi liete on luonnon savea ja helposti siivottavissa. Väritkin levisivät sopivasti eri suuntiin, joten ne saatiin kaavittua takaisin ämpäreihin. Opiskelijoille tapaturmaa ei näytetty, vaan he suunnittelivat kaikessa rauhassa teoksen lopullista muotoa toisessa kerroksessa.

Lauantaina 12 Helsingin työväenopiston ja 4 Keravan opiston taiteen perusopetuksen aikuisopiskelijaa toteuttivat maalauksen Nesteen käytöstä poistetulle huoltamolle Keravan Veräjäkujalla. Huonosta kelistä huolimatta opiskelijat valtasi varsinainen flow – evästaukoakaan ei meinattu malttaa pitää. Opiskelijat oli jaettu kolmeen ryhmään, koska maalattavassa muurissakin oli kolme osiota. Vanhasta graffitista jätettiin pilkahduksia näkyviin, muuten maalaus kattoi koko muurin.

Palautekeskustelussa opiskelijat olivat tyytyväisiä yhteistyön sujumiseen. Yllättävä havainto oli se, että taiteen ei tarvitse olla yksilölaji, vaan yhdessä tekeminen avaa uusia näkökulmia omaankin taiteeseen.

Myös monitaiteellisuus innosti opiskelijoita. Alkuinspiraationa käytettiin Nurmijärven opiston lasten musiikkiryhmän äänittämää musiikkia, jota pääset kuuntelemaan alta.

.

Musiikkiin miksattiin myöhemmin aikuisopiskelijoiden mielikuvasanoja. Näin musiikki ja maalaus muodostavat kokonaisuuden.

Saviliete oli uusi ja mielenkiintoinen maalausmateriaali. Sitä oli helppo työstää ja maanläheiset värit sointuvat hyvin yhteen. Aika sitten näyttää, miten kestävä väripinta on. Vai ehtiikö purkutraktori ennen paikalle.

Projektista työstetään vielä you tube –video, jota pääsee kevään kuluessa katsomaan myös täältä blogista. Valmis teos näyttää tältä:

Teksti ja kuvat Kirsti Soukka