Seinältä reväistyä -taidetekstiilinäyttely

mustavalkoisia täkänöitä

Täkänöitä, kuultokudoksia ja ryijyjä on upea valikoima esillä Arabia135:ssä. Tilava liikehuoneisto on muuttunut näyttelytilaksi syys-lokakuussa 2021. Taidetekstiilejä kaapeista, kellareista ja kirpputoreilta lukee oven esitteessä.

sinisävyisiä täkänöitä

Täkänä

Kangaspuissa on kaksi eriväristä loimea päällekkäin. Toisesta muodostuu pohja ja toisesta kuvio. Kuviot kudotaan poimimalla alemman loimen värejä ja lankoja ylempään kankaaseen. Vastaavasti ylemmät langat painetaan alempaan kankaaseen. Kutomisessa käytetään apuna täkänäkeppiä ja -lastaa. Toisella puolella kuvio on peilikuvana.

punavalkoinen täkänä

Täkänän kutominen kangaspuissa on taitoa ja kärsivällisyyttä vaativaa. Poimimisen ansiosta kuviot voivat olla hyvin moninaiset, kuten näyttelyssä huomaa. Koskaan aiemmin en ole nähnyt näin paljon täkänöitä samassa paikassa!

kolme täkänää

Kuultokudos

kuultokudos

Kuultokudoksen pinnasta osa on tiivistä ja osa verkkomaista, valoa läpäisevää. Loimilanka on usein pellavaa, samoin pohjakude. Kuvio kudotaan usein paksulla villa- tai pellavalangalla. Kuviokohtiin pujotetaan lankoja käsin mallin mukaan työn edetessä. Kuultokudos on parhaimmillaan ikkunassa tai vaalea seinää vasten.

Ryijy

ryijy

Nukkapintainen ryijy on monille tutuin taidetekstiili. Ryijyjä voi valmistaa ompelemalla nukkarivejä valmiille pohjakankaalle tai kutomalla koko työ kangaspuissa. Kutoessa vuorotellaan nukkarivin solmimisen ja pohjakankaan kutomisen vaiheita.

Seinästä reväisty -näyttely

Kulttuuriosuuskunta Vehrä on järjestänyt näyttelyn Arabiakeskukseen Hämeentie 135, 00560 Helsinki. Se on avoinna 15.10.2021 asti ma-pe klo 12-18, la-su 12-16.

Suosittelen näyttelyä, kannattaa nähdä!