SIDOKSIA –opintokokonaisuus
Tammikuussa 2019 Silkkikutomolla aloitti innokas 14 opiskelijan ryhmä uuden kolmivuotisen kankaankudonnan SIDOKSIA -opintokokonaisuuden.
Opintokokonaisuudessa kudonta on osa laajaa, eri käsityötekniikoita yhdistävää suunnittelu- ja valmistusprosessia. Opintoihin sisältyy kudonnan lisäksi visuaalisen suunnittelun perusteita, väri- ja materiaalioppia, vaate- ja sisustustekstiiliompelua, kirjontaa, värjäystä, vanutusta ja verhoilua. Mukaan mahtuneet olivat läpäisseet sorminäppäryystestin: kurssi täyttyi ilmoittautumispäivänä 22 sekunnissa, jonoon jäi vielä vajaa parikymmentä halukasta.
Kokonaisuuden ensimmäisellä kudontakurssilla sukellettiin kokeilujen kiehtomaan maailmaan. Kokeilujen tavoitteena oli myllertää opiskelijoiden kudonnallisia tottumuksia ja työskentelytapoja, irrottautua tuotelähtöisestä ajattelusta ja heittäytyä kokeilemaan tietämättä etukäteen mikä on lopputulos. Lisähaastetta toi se, ettei kokeiluja voinut kuitenkaan tehdä täysin villisti ja vapaasti vaan opettajan tehtävänantojen puitteissa ja vieläpä suurimmaksi osaksi opettajan valmiiksi suunnittelemiin loimiin ja melkoisen hektisellä aikataululla: kuusi lointa luomisineen, rakentamisineen ja parin päivän kudontavuoroineen!
Kahdessa koeloimessa työskentelimme aktiivisilla langoilla, jolloin vasta kastelu-/vanutusviimeistely antaa kankaalle sen lopullisen ilmeen. Villakreppi- ja joustolankaloimeen kokeilimme miten erilaiset kuteet, niiden materiaali ja paksuus sekä kudetiheys ja sidos vaikuttivat siihen, minkälaisen tekstuurin kasteluviimeistys toi valmiiseen kankaaseen. Vanutusviimeistely taas toi esiin hienoja pintarakenteita pellava-villaloimeen kudotuissa kokeiluissa.
Kahdessa koeloimessa teemana oli kaksinkertaiset kankaat. Kokeilimme laskosten kutomista ja kuviollista onteloa kärkiniisinnällä, jolloin löysimme aivan kuin uuden sidoksen, viehättävien pikkukuvioiden maailman. Tämä koeloimi nousi opiskelijoiden suosikiksi. Kahteen loimeen kokeilimme loimen värjäystä. Yhdeksänvartisen vohvelin villaloimi värjättiin ennen tukillevetoa. Kukin opiskelija värjäsi oman kudottavan osuuden. Sidontaa muuttamalla samaan loimeen pystyi kutomaan isoja ja pieniä vohveliruutuja. Loimikuviollisen puuvillainen kuvioloimi värjättiin puolestaan tiukkana lettinä estovärjäyksenä. Samalla opittiin värjäämään kudelankoja omiin töihin.
Kudonnan lisäksi kevään opintoihin sisältyi värioppia yhden viikonlopun verran kuvataideopettajan ohjauksessa. Ensimmäinen lukukausi huipentui huhtikuun lopussa opintokäyntiin itäiselle Uudellemaalle: ensin Porvooseen Tekstiiliteollisuuden myymälään lankaostoksille, sen jälkeen Porvoon kansalaisopiston kevätnäyttelyyn ja lopuksi AINO VAN –yritykseen idyllisessä maalaisympäristössä.
Syksyllä SIDOKSIA –opintokokonaisuus jatkuu vaatetuskankaan suunnittelun ja kudonnan parissa. Lue lisää SIDOKSIA –opintokokonaisuudesta https://www.hel.fi/sto/fi/opiskelu/sidoksia-opintokokonaisuus
Teksti: Leena Jaatinen
Kuvat on otettu opiskelijoiden töistä. Kuvat: Leena Jaatinen ja Tiina Mikkelä