Sovitusnukke

Vetoketjupussukka työn tekijä: Inger Dahlgren, Tekniikka ja materiaalit: boro-kirjonta puuvillalangalla puuvillakankaalle.
Vetoketjupussukka, Inger Dahlgren Boro-kirjonta puuvillalangalla puuvillakankaalle.

Itselle vaatteita ommellessa sovittaminen on usein hankalaa, jos ei saatavilla ole ompelutaitoista apulaista. Tämän vuoksi opistollakin järjestetään sovitusnuken valmistuskursseja. Myös monista käsityöblogeista löytyy kuvauksia erilaisista tekniikoista ja kokeiluista. Itsetehtyyn sovitusnukkeen ei ole yhtä oikeaa tapaa vaan aihetta voi lähestyä eri tarvikkeiden kanssa.

Nykyään käytetään paljon ilmastointiteippiä, ja se toimiikin useimmiten hyvin. Ilmastointiteippi ei pidä muotoaan ihan niin hyvin kuin liisteritekniikka, mutta toimii varsinkin pienempikokoiseen nukkeen aivan hyvin. Teippaillessa on vain oltava todella tarkkana ettei runsaammat muodot siirry paikoiltaan teipin paineesta. Hyvät alusvaatteet ovatkin tärkeät!
https://www.handimania.com/diy/your-own-shape-sewing-mannequin.html

Samaan tyyliin sovitusnuken voi tehdä myös maalarinteipilllä tai paperiteipillä. Maalarinteipillä ei myöskään saa kovapintaista lopputulosta, mutta Helmihytti-blogissa https://www.helmihytti.fi/2013/04/diy-sovitusnukke.html se näyttää toimineen hyvin.

Paperiteippiä on kokeiltu myös, ja projektista on kirjoittanut ainakin Sormustin-blogi https://www.kaksplus.fi/blogit/sormustin/sovitusnukke/. Paperiteippiäkin on kahdenlaista: kuin tavallista teippiä tai kastelemalla aktivoituvaa. Kastelemalla aktivoituva paperiteippi on kuin liisteriä ja sanomalehteä, mutta vähemmän sotkuista! Liisterillä saa kovapintaisen ja jämäkän nuken, mutta sen tekemisprosessi on paljon epämiellyttävämpi ja yleensä myös pidempi kuin teippaamisen. Liisteri on kylmää ja sen kuivumisessa kestää tovi, joten paikoillaan joutuu seisomaan pitkään.

Jos haluaa todella täsmällisen muotoisen nuken, voi kokeilla With My Hands Dream -blogin tekniikkaa, jossa tehdään ilmastointiteipistä muotti, joka täytetään polyuretaanivaahdolla. Tässä on tehty alavartalonukke, eli housujen sovitusnukke https://withmyhandsdream.com/2019/07/28/how-i-made-my-legform-aka-holly-the-halfling/. Muotin irroittamisen jälkeen vaahtokappaletta voi vielä pienentää ja muotoilla, joten lopputuloksesta tulee varmasti oikean kokoinen. Polyuretaanivaahdon kanssa on oltava erittäin varovainen, sillä se on haitallista hengitettynä ja aiheuttaa iho- ja silmäoireita.

Ohje sovitusnuken valmistamiseen ilmastointiteipillä

Tarvikkeet:
Ilmastointiteippiä
Vanha tiukka trikoopaita (poolokaulus tai lisäksi tuorekelmua)
Trikookangasta tai resoria
Vanulevyä
Vaahtomuovia tai muuta napakkaa, mutta kevyttä täytettä, myös sanomalehteä voi käyttää.
Vahvaa kartonkia tai styroksia
Henkari
Apukaveri

-Pue alusvaatteiksi mahdollisimman napakat rintaliivit (ei kuitenkaan voimakkaasti topatut). Ne auttavat rintoja pysymään paikoillaan teipin paineen alla.
-Varaudu seisomaan paikoillasi pitkän aikaa ja pukeudu tiukkaan trikoopaitaan.
-Ota itseltäsi mitat vyötäröltä, lantion leveimmältä kohdalta ja rintojen korkeimmalta kohdalta tarkistusmitoiksi.
-Jos paita ei ole poolo, suojaa kaulasi esimerkiksi tuorekelmulla.
Aloita teippaaminen merkitsemällä vaakasuorin teippirenkain rintojen alareuna, vyötärö ja lantion levein kohta.
-Jatka teippaamista ristiin rastiin hartioiden ylitse pitkillä teippisuikaleilla.
-Ole tarkkana rintojen ympärillä teipatessa, ettet vahingossa siirrä rintoja sivuun tai paina niitä lyttyyn.
-Päällystä koko keho teipillä n. 3-5 kerrosta joka puolelle, välillä vaakasuorin renkain ja välillä ristiin rastiin, jotta lopputuloksesta tulee vahva. Muista teipata myös olkapäät ja hieman kaulaa.
-Yritä pitää luonnollinen asento koko teippauksen ajan.

Kun torso tuntuu napakalta ja kerroksia on riittävästi, se leikataan varovasti auki keskeltä selkää suurilla saksilla ja riisutaan päältä. Varo ettei irtonainen torso pääse taittumaan riisuessa.

Aseta torson leikatut reunat yhteen ja kiinnitä hetkeksi maalarinteipillä, jotta voit tarkistusmitata ympärysmitat. Yleensä torso on hiukan suurempi kuin omat mittasi, jolloin leikattuja reunoja asetetaan selästä päällekkäin tarvittava määrä ja teipataan sauma ilmastointiteipillä kunnolla kiinni. Teippiä kannattaa laittaa myös sisäpuolelle.

Leikkaa vaahtomuovista “tulpat” kädenteille, ja teippaa paikoilleen.

Aseta henkari hartioiden sisään ja tarkista minkälaisia vaahtomuovin tai styroksin kappaleita tarvitset sen ympärille, jotta henkari pysyy napakasti paikoillaan. Tarkista miten torso roikkuu, asettele ja teippaa.

Täytä torso vaahtomuovisilpulla, rutatulla sanomalehdellä tai muulla täytemateriaalilla. Täytettä pitää olla niin paljon, että se tukee torson muotoa, mutta ei niin paljoa että muoto alkaa vääristyä.

Lopuksi pohjaan asetetaan muotoonleikattu vahva kartonkilevy tai styroksia ja teipataan kiinni.

Ompele torsolle ohuesta vanulevystä pehmustekerros halutessasi. Ilmastointiteippitorson pintaan ei saa nuppineuloja teipin tahmaisuudesta johtuen, joten jos aiot käyttää torsoa kaavojen muotoiluun, pehmustekerros on tarpeen.

Ompele torsolle muotoiltu trikoopuku voimakkaasti joustavasta trikoosta tai resorikankaasta. Jätä pohjasauma auki. Jätä yläreunan saumaan pieni kolo, josta henkarin koukku saadaan ulos.

Pue puku torsolle ja ompele pohjasta kiinni. Halutessasi merkitse keskietu, keskitaka, rinnan korkein kohta, vyötärö ja lantion levein kohta nauhalla.

Teksti: Outi Lähetkangas Kuva: Outi Honkimaa