Taideryijy

Vitriininäyttely 4.– 23.9.2019 Kanneltalo, Työväenopiston opetustila, Klaneettitie 5,  2.krs, Helsinki. Näyttelyssä on esillä Helsingin työväenopiston Kanneltalossa keväällä 2019 Taideryijy- kurssilla valmistuneita ryijyjä.

“Tutustuimme ryijyn kehitykseen tämän päivän moderniksi taidetekstiiliksi ja suunnittelimme oman ryijyn. Ryijy toteutettiin ompelemalla pohjakankaalle tai kudontakehyksessä kutomalla”, kertoi kurssin opettaja tekstiilitaiteilija Raija Rastas. Lisää kurssin tunnelmia löydät Opistosta käsin blogista: ”Ryijyn tekeminen on ihanan rentouttavaa ja meditatiivista”

Artikkelikuva ”Kimmellys” Anna-Mari Hursti

Ryijyni nimi on ”Kimmellys. Kurssin alussa ryijyideani muuttui, koska paperiniinet ja – narut alkoivat himottaa materiaalina. Tarkoituksena oli vasta tutustua materiaaliin, enkä halunnut enää liikaa vaivata päätäni sen kanssa, joten toteutin yksinkertaisen kotiin sopivan idean. Vihreä väri ja okra/oranssi kommunikoivat vieressä olevan taulun ja verhon kanssa. Lopputulos tuo mieleen jossakin mielessä perinneryijyn sekä intiaanien tekstiilit. Keskellä kimmeltävä vana voi olla myös Lapin kullanhuuhdontaan viittaava. Keksin materiaalin käsittelyyn oman kudontatavan käsin.

Opiston kurssitarjonttaa

Taideryijy H193417, Kanneltalossa 21.9.-4.11. 2019. Kurssin opettajana toimii tekstiilitaiteilija Raija Rastas
Kehyskudontaa kierrätyshengessä H193407, Itämerentalossa 13.9.-29.9.2019. Kurssin opettajana toimii Eija Pouttu (kurssilla on vielä tilaa)

Teksti: Raija Rastas