Taiteilijakirjoja

Riikka Viinikainen

Taiteen perusopetuksen käsityön syventävät opiskelijat toteuttivat luonto-teemaisia taiteilijakirjoja. Kuvia kirjoista löydät täältä galleriasta.

Luonto-teema oli käsiteltävissä vapaasti ja laajasti, kuten myös kirjateoksen tekniset toteutustavat. Kurssi sisälsi info-illan sekä yhden työskentelyviikonlopun. Info-illassa perehdyttiin taiteilijakirjan käsitteeseen sekä tutustuttiin erilaisiin toteutustapoihin näytekirjojen ja -materiaalien avulla.

Mikä taiteilijakirja?

Taiteilijakirja (artists’ books, livres d’artistes) on itsenäinen taideteos. Teos, jolla on kirjan ulkoinen muoto tai teos, jonka lähtökohta on kirjamuoto tai kirjan idea. Taiteilijakirja voi olla myös laatikko, veistos, peli tms.

Teemana luonto

Kurssin taiteilijakirjojen teemana oli luonto. Alkuideana saattoi olla esimerkiksi yksittäinen kasvi, puutarha, haaveiden puutarha/palsta tai sisätiloissa olevat viherkasvit tai väri, jokin muoto, tarina/satu/runo/uni, yksittäinen omakohtainen teemaan liittyvä kokemus, muisto tai esine. Teoksen lähtökohdaksi valikoitui asia, joka on tärkeä ja merkityksellinen tekijälle ja inspiroi luomaan teeman pohjalta taiteilijakirjan.

Taiteilijakirjojen materiaalit ja muodot

Opiskelijoiden kirjateokset sisältävät itsetehtyjä- ja kierrätysmateriaaleja. Opiskelijoiden omat maalaukset, kirjotut, ommellut, huovutetut, painetut ja värjätyt langat, kankaat, paperit sekä kierrätyskirjat ja -kortit ovat hyviä materiaaleja käytettäväksi taiteilijakirjoissa. Näitä onkin käytetty runsaasti ja oivaltavasti kirjojen materiaaleina. Kirjateosten tekniset ongelmat opiskelijat ratkaisivat luovasti ja kekseliäästi. Kirjoissa on käytetty haitari-, tähti-, laatikko-, taittelu- ja perinteistä kirjamuotoa. Yksinkertaisia kirjoja valmistettaessa sisältö, ilmaisu sekä visuaalinen ilme nousevat vahvasti esiin. Tekijän oma kädenjälki sekä henkilökohtainen aiheen lähestymistapa tuo kirjateoksiin haluttua persoonallista ilmettä.

Teksti kurssin opettaja Synnöve Dickhoff
Kuvat Kirsti Soukka, otsikkokuvassa Riikka Viinikaisen taiteilijakirja