Töppöstä tallukkaan!

Tallukas on perinteinen suomalainen tekstiilistä valmistettu jalkine. Tallukkaat olivat pula-ajan korvikejalkineita ja niihin käytettiin kaikkea sitä tekstiilimateriaalia, mitä kotoa löytyi.

Tallukkaiden historiaa

Erityisen suosittuja tallukkaat olivat Hämeessä ja Satakunnassa 1800-luvun lopulla ja myöhemmin sotien aiheuttamina pula-aikoina. Toisen maailmansodan aikaan järjestettiin jopa tallukaskursseja, jotta mahdollisimman moni osaisi niitä valmistaa. Tallukkaita valmistettiin lähinnä kotosalla omaan käyttöön, mutta myös sarjatuotantona, ja niitä myytiin kaupoissa ja markkinoilla. Tallukasmalleja oli erilaisia mm. kenkävarsi- ja sukkavarsitallukkaita, saappaita ja päällyskenkätohveleita.

Tallukasmateriaalit

Jalkineiden uloin kerros oli yleensä ryhdikästä villakangasta, esi­­­merkiksi talvitakkikangasta ja vuori puuvilla-, villa- tai flanellikangasta. Välikerroksiin käytettiin pehmeitä kankaita ja kantaosa vahvistettiin. Päällisten kangaskerrokset ja sisäpohjat leikattiin kaavojen avulla ja tikattiin toisiinsa kiinni. Sisäpohjat kiinnitettiin päällisen pinkomisen ajaksi lestin pohjiin pienillä nauloilla. Ensin ommeltiin päälliset sisäpohjien reunoihin ja tämän jälkeen vielä pohjiin kiinni. Ulkopohjat valmistettiin vanhojen huopasaappaiden varsista, remmistä tai tehtiin itse toppapohjat, mihin käytettiin erilaisia pellava-, puuvilla- ja säkkikankaita sekä itse pellavalangasta kierrettyä nyöriä. Kantaan saatettiin tehdä pieni koroke ja pohjat kiinnitettiin paikoilleen käsin ompelemalla. Näin saatiin aikaan lämpimät, kylmän ja kuivan kelin jalkineet.

Nykyaikana tallukkaita valmistetaan pitkälti samoin periaattein kuin ennenkin, tosin nykyaikaisin välinein ja materiaalein. Mutta kuten ennenkin, tallukkaisiin voi käyttää vanhoja vaatteita ja kotoa löytyviä ylimääräisiä tekstiilejä. Tallukkaiden valmistus on siis kierrätystä parhaimmillaan.

Opiston kurssilla valmistat mieleiset tallukkaat

Tallukas- ja tohvelikursseilla olemme saaneet aikaan persoonallisia, omiin jalkoihin sopivia jalkineita. Suosituimpia malleja ovat olleet varrelliset nauharengastallukkaat ja varrettomat tohvelit, mutta onpa tehty myös vetoketjullisia saappaita. Materiaalina on käytetty esim. kankaita ja vanhoja vaatteita, itse huovutettuja huopia ja teollisia huopia.

Kursseilla valmistettuja tallukkaita ja tohveleita pääset katsomaan kuvagalleriasta.

Perinteisesti tallukkaisiin jätetään nk. villasukkavara, sillä kun ulos lähdetään, ensin puetaan jalkaan villasukat eli töppöset ja sen jälkeen vasta tallukkaat. Kyllä tarkenee kylmemmälläkin kelillä! Toisaalta jossain päin maata töppönen on tarkoittanut tallukasta.

Ensi talven lumisia pakkaskelejä odotellessa – tervetuloa Malmitalon kurssille valmistamaan omat tallukkaat!

Opiskelijan kuva omista tallukkaistaan

Teksti ja otsikkokuva Silja Immonen

Lähteitä:
Pois Pula ja Puutteet. 1943. Untamo Utrio.
Tallukoita. 1944. Sohvi Nurminen & Elli Saurio. Maalaiskuntien Liiton Kirjapaino.
Tallukkaat – valmistusohje. Minna Helenius. Opinnäytetyö Hämeenlinna 2011.
Sarka.fi. 12/2011. Tallukkaat.