Työturvallisuus huonekalujen entisöinnissä

smart

Vanhoja huonekaluja entisöitäessä on muutamia työturvallisuusseikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Hiontapöly

Mikäli hiottaessa käytetään hiomakonetta, on syytä käyttää hengityssuojainta sekä suojalaseja. Hiomapöly on hienojakoista, ja se kulkeutuu helposti hengitysteihin. Erityisesti ns. jalopuut, kuten esimerkiksi tammi ja pyökki, on todettu vaarallisiksi.

Kuumailmapuhaltimen käyttö

Käytettäessä kuumailmapuhallinta saattaa vanhoista maaleista ja muista pintakäsittelyaineista haihtua myrkyllisiä aineosia, joten hengityssuojaimen sekä suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa. Puhaltimen käyttö saattaa aiheuttaa myös palovammoja.

Liuotinpohjaiset maalit ja ohenteet (esim. tärpätti, asetoni, tinneri)

Liuotinpohjaisia tuotteita käytettäessä kannatta huolehtia hyvästä tuuletuksesta sekä käyttää mahdollisesti esim. kertakäyttöhanskoja. Maaliroiskeet iholta kannattaa pestä siihen tarkoitetulla käsienpesuaineella. Tärpätin käyttö ei ole suositeltavaa.

Työkalut ja koneet, joissa on leikkaavia/pyöriviä teriä

Käytettäessä koneita, joissa on leikkaavia/pyöriviä teriä, esim. käsisirkkeli ja pistosaha, kannattaa olla erityisen varovainen, koska tapaturmavaara on suuri. Koneita käytettäessä kannattaa käyttää kuulosuojaimia sekä mahdollisesti myös suojalaseja. Käsityövälineistä taltat ja puukot saattavat aiheuttaa viiltohaavoja.

Teksti ja kuvat: Juki Nieminen