Valmista tuli! – Kurkijoen naisen kansallispuku

Kurkijoen naisen kansallispuku edestä.

Nyt voi sanoa, MAHTAVAA! Vain kahden vuoden pukuprojekti tuli valmiiksi. Lähtötilanteessa oli vain ajatus Kurkijoen puvusta, vanhat ohjeet ja intohimo käsityöhön.

Yksityiskohtia Kurkijoen naisen kansallispuvusta

Nyt saamme nauttia Kurkijoen naisen kansallispuvun valmistumisesta, jossa jokainen pisto pitää sisällään paljon tunnetta…terapiaprojekti. Työ käynnistyi hamekankaiden lankojen etsinnästä…

Kurkijoen naisen kansallispuvun kerroksellisuutta.

Pukukokonaisuus koostuu pitkästä paidasta, hameesta, liivistä, esiliinasta, kahdesta erilaisesta vaimon päähineestä, taskusta, jalkineista, sukista ja sukkasiteistä. Pukukokonaisuus kätkee sisälleen jopa romanttisia salaisuuksia, jossa tekijä on hieman irrotellut, muuten niin kurinalaisessa kansallispukujen ompelussa. Paljinsolki kuuluu pukukokonaisuuteen sulkemaan paidan edessä olevan halkion. Puku kuuluu karjalaisiin kansallispukuihin.

Kurkijoen naisen kansallispuku takaa.

Pukukokonaisuus sivusta kuvattuna. Liivin helmaosassa on vyötäröltä lähtevät vastalaskokset.
Harakka päähineHarakka päähine takaa kuvattuna.

 

 

 

 

 

 

 

Pukuun kuuluu vaimon päähineenä harakka päähine. Otsamuksessa on kahteen suuntaan revittyä revinnäiskirjontaa ja punaisella pistokirjontaa mm. ristipistoja.

Vaimon päähine vaihtoehto liinalakki

Vaimon toisena päähine vaihtoehtona on liinalakki. Siinä takaosassa on ommeltua pitsiä.

Kurkistus hameen helman alle, josta päästään näkemään jalkineet, sukat ja alushametta.

Kerroksellisuutta helmassa… alushousujen reunaa, pitkä paidan reunaa, alushame, päällihame, esiliina… sukat, jotka vielä tässä vaiheessa on ostosukat. Tekijällä sukat ovat työn alla ja viittä vailla valmiit. Sukkien sidenauhat on itte tehty. Tässä kuvassa kannattaa kiinnittää myös lipokkaisiin, jotka on myös itte tehty. Esiliinan helmassa on neulottua pitsiä, joka on myös itte neulottu.

Hienan sitä romantiikka ja käytännöllisyyttä alushameen helmaan tehdyssä taskussa. Tasku löytyy myös ylempää hameen halkiosta.

Puvun osista ei pidä unohtaa tekijän tietoja…piste i:n päälle.

Kaikki toivotamme onnea uudelle puvulle ja paljon käyttökertoja!

Tämä ei jää tähän…

Uutena pukuprojektina tekijällä on jo hyvässä vaiheessa Pyhäjärven puvun päivitys sekä odottamassa kaksi poiken kansallispuvun päivitystä. Kansallispuvut koukuttavat!

Kurkijoen naisen kansallispuku on tehty työväenopiston kansallispukuryhmässä, joka kokoontuu Itämerentalossa, Ruoholahdessa maanantai-iltaisin. Kun pukuja valistaa ryhmässä saa vertaistukea toisissa ja samalla näkee muiden kansallispukujen osien valmistumista ja samalla innostamme sekä opimme toinen toisiltamme.