Vapun tunnelmia

Löysin kerran kiinnostava valokuvan Kirjamessujen antikvaariselta puolelta, enkä siis tiedä valitettavasti sen kuvaajaa enkä tarinaa. Kuva kiehtoi mieltäni, joten suurensin ja työstin siitä kuvan valotustekniikalla silkkipainoseulaan. Kuvan illanvietto voisi olla vaikka vappujuhlista…

Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto, jonka ensimmäinen painos on vuodelta 1950, kertoo hauskalla ja humoristisella tavalla kansanperinteestä, luonnonilmiöistä ja alueiden pääosin menneistä erityispiirteistä. Vapusta Vilkuna kirjoittaa mm. näin:

Toukokuun ensimmäistä päivää on Suomessa vietetty jo keskiajalta abbedissa Valburgin pyhimykseksi julistamisen päivää. Suomessa Vapun päivän kirkollista perinnettä olivat myös työkiellot; vappuna ei saanut kalastaa, tai menettää kalaonnensa, eikä kylvää.

Pohjanmaalla Kyrönjokivarressa oli Vappuna (1.5.) tapana juosta valpuria eli kellotella, jolloin lapset ja aikuiset juoksivat aamuvarhaisesta iltamyöhään kylän talosta toiseen meluten ja kelloja soittaen. Kurikassa naisetkin kuuleman mukaan ripustivat tiukuja hameen helmoihin ja osallistuivat juoksuun.

Monet tavat liittyivät maatalousyhteiskuntaan. Uskottiin esimerkiksi, että jos lampaat juotti vappuna padoista, sai mustia karitsoita. Jos hevoset vappuna uitettiin, niin paarmat eivät niitä purreet tulevana kesänä.

Moni perinteinen vapputapa on unohtunut ja uusia tullut tilalle. Otetaan lasillinen vappusimaa ja kilistetään suomalaisen työn kunniaksi!

Kuva ja teksti Tupu Mentu

Lähde:

Kustaa Vilkuna. Vuotuinen ajantieto. 1996. Otava.