Vielä ehdit ryijynäyttelyyn!

ryijyt
Kudottua kauneutta -näyttely Taidehallissa

Taidehallissa oleva Kudottua kauneutta – suomalaisen ryijyn neljä vuosisataa -näyttely on avautunut uudelleen ja näyttely on avoinna sunnuntaihin 23.5.2021 asti. Varaa lippusi etukäteen!

Näyttelyssä on Tuomas Sopasen mahtavasta, noin 600 ryijyn kokoelmasta esillä hyvin monipuolinen valikoima ryijyjä. Esillä on ryijyjä eri aikakausilta, erikokoisia ja -tyylisiä. Taidehallin isot ja korkeat tilat on hyödynnetty hyvin näyttelyä rakennettaessa.

ryijyt
ryijyjä Taidehallissa

ryijyt

Muutama ryijy on ripustettu nähtäväksi molemmilta puolilta, mikä on harvinaista. Tässä peitteenä käytetyssä ryijyssä on harmaa, käytössä kulunut nukkapinta ollut nukkujaa vasten ja koristeellinen nukka päälläpäin.

ryijy
nukujan puoli
ryijy
yläpuoli

Vanhimmat ryijyt ovat veneryijyjä ja peitteinä käytettyjä. Hyvin monet vanhat ryijyt ovat morsiusryijyjä, joissa on kuvioina mm. elämänpuita, sydämiä ja ihmisiä.

ryijy
elämänpuita

Näyttelyssä on esillä kaksi penkkiryijyä, joissa pitkä ryijy ylettyy seinältä penkin kautta lattialle asti. Tämä jugend-aiheinen penkkiryijy oli yksi tämän näyttelyn suosikeistani.

ryijy
Emma Saltzman: Jugendajan penkkiryijy

Esillä oli myös kokoelman omistajan Tuomas Sopasen itse tekemä ryijy. Se on Eva Brummerin suunnittelema Zeebra. Malli on Suomen Käsityön Ystävien.

ryijy
Eva Brummer: Zeebra

Näyttelyssä oli sekä tuttuja ryijyjä että ennen näkemättömiä. Vanhojen ryijyjen lomassa oli myös nykyaikaisia ryijyjä.

ryijy
Immi Halsti: Hangella
ryijy
Sirkka Könönen: Tähtipolku

ryijyt

Suosittelen näyttelyä!

Koronarajoitusten takia näyttelyn sisäänpääsyt on porrastettu, joten lippu kannattaa varata Taidehallin nettisivuilta.

Taidehalli

Teksti ja kuvat Päivi Tiitinen