Vihreää väriä

Suomen käsityön museossa Jyväskylässä on esillä syksyn ajan 11.9.-5.12. Vihreää Väriä – Sustainable Colour -näyttely. Hyvä syy siis tehdä retki Keski-Suomeen!

Vihreää väriä -näyttelyssä Suomen käsityön museo, Helsingin yliopiston johtama BioColour -hanke, Coloria.net ja Värjärikilta esittelevät hyvin monipuolisesti tekstiilien värjäämistä luonnonväreillä, ekologisia näkökulmia ja uutta teknologiaa.

Vastuullinen ja ekologinen tekstiilien valmistus ja käyttö ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Voisivatko biopohjaisista lähteistä tuotetut väri olla tulevaisuudessa arkinen osa elämäntapaamme? Tulevaisuudessa tekstiilien kierrätys, kestävä tuotanto ja materiaalien alkuperä nousee toivottvasti merkittävään asemaan myös kuluttajien valinnoissa. Näyttely esittelee värjäystä hyvin monenlaisista näkökulmista historiasta tulevaisuuden näkökulmiin.

Olen opettanut useiden vuosien ajan luonnonväreillä värjäämistä ja kiinnostunut myös luonnonväreillä painamisesta. Osallistun Vihreää väriä -näyttelyyn tuolillani Elämää pensaikossa. Tuoli on verhoiltu Lauritzonin FlaxA -sarjan 100% verhoilupellavalla, johon olen painanut piirtämäni puutarha-aiheisen kuosin. Painopasta on valmistettu punasipulin kuorista. Kuviointia on jatkettu kirjoen ja kirjontalangat on värjätty punasipulin ja avocadon kuorilla. Näyttelyyn osallistuvat teoksillaan myös tuntiopettajamme Aino Favén ja Ama Essel.

Kiinnostuitko? Helsingin työväenopiston ohjelmastakin löytyy kursseja, joissa voi tutustua, kokeilla ja oppia luonnonväreillä värjäämisen eri menetelmiä. Syksyn kurssit ovat täyttyneet, mutta keväällä on ohjelmassa esim. H221224 Ekoprintti, H220367 Indigovärjäys, H221376 Värjää luonnonväreillä langat miniryijyyn, H221255 Luonnonväreillä värjäämisen peruskurssi sekä H220370 Värjää punaisilla luonnonväreillä.

Näyttelystä ja siihen liittyvistä tapahtumista tarkemmin www.craftmuseum.fi

 

Teksti ja kuva: Tupu Mentu