Vuoden käsityötekniikka ja sorvaus?

parsinsieni

Mitä tekemistä on puunsorvauksella parsimisen kanssa? Parsimisen oleellinen työkalu on parsinsieni. Näinpä se syntyy helposti sorvaamalla.

Sienen voisi valmistaa viimevuoden käsityötekniikalla eli vuolemalla. Taitaa olla kuitenkin aikaavievä tekniikka tähän. Niinpä sorvaan muutaman sienen opiston käyttöön.

Raaka-aine vaatimuksena jokin kova. Näin helppo valinta, varastoa penkoessa, kohdistuu tammeen. Valinta kohdistuu kahteen tammilaatuun. Ensin kaupallisesti tuotettua valkotammea ja toiseksi kotimainen pihatammi. Kotimainen tammi on valkoisempaa kuin ulkolainen valkotammi. Kotimainen tammi on pihatammen siistimisestä saatua paksua oksaa.

valkotammea ja pihatammea
valkotammea ja pihatammea

Työvaiheita onkin varsin monta näin pienen ja yksinkertaisen esineen valmistuksessa. Hattuosan sahaus 8x8x3 cm:n aihioiksi, kulmien pyöristys ja keskireiän poraus. Hattu kiinnitetään keskireiästä sorvin ruuviin, johon on laitettava välilevy vanerista. Näin hattu saadaan kiinnitettyä oikeaan syvyyteen.  Näin hattu saa sienimäisen muotonsa sorvissa. Sorvauksen jälkeen keskireikä poraataan 15 mm kokoiseksi varren istutusta varten.

kiinnitysruuvi, välilevy ja sienen hattu

Varsi sahataan 25×25 mm soiroiksi ja katkaistaan haluttuun mittaan. Varren toinen pää tehdään poraamalla pyöreäksi 15 mm: tulppaporakoneella. Tämä aihio kiinnitetään sorvin pakkaan ja tuetaan pylkällä. Tässä varsi saa halutun muotonsa.

sorvissa

Jäljellä on vain osien liittäminen toisiinsa. Tiukan sovituksen vuoksi osia ei välttämättä tarvitse liimata yhteen. Näin ne tarvitassa voi irroittaa toisistaan.

Kuvat: Jouni Lassila