Vuokko ja Antti ja Kissa

Designmuseon juuri avautunut näyttely kertoo muotoilijapariskunnan upeasta elämäntyöstä.

Antti Nurmesniemi (1927-2003) oli sisustusarkkitehti ja teollinen muotoilija, jonka kädenjälki on tuttu kaikille helsinkiläisille mm. Palacesta ja oranssista metrosta (yhdessä Börje Rajalinin kanssa). Vuokko Nurmesniemi (s. 1930) on suurelle yleisölle pariskunnan paremmin tunnettu osapuoli. Lyhyessä ajassa hän loi Marimekon ilmeen 1950-luvulla ja sen jälkeen tuli tunnetuksi omaa nimeään kantavan yrityksen kautta. Vuokon upeat selkeät kuosit ja niistä valmistettavat vaatteet ja sisustustekstiilit ovat kaikille tuttuja. Vuokon myymälä toimii edelleen Korkeavuorenkadulla Helsingissä.

Nurmesniemet avioituivat 1953 ja rakensivat 1970-luvulla oman kotinsa Kulosaareen. Antilla ei ollut kokemusta arkkitehdin työstä, mutta hän suunnitteli pariskunnan uuden kodin. Projekti olikin haastava, mutta lopputulos oli aikansa design-tapaus. Kulosaaren koti on näyttävästi esillä Designmuseossa.

Näyttelyssä on esillä Antin sisustusarkkitehtuuriprojekteja ja teollista muotoilua. Vuokolta on esillä harkittu valikoima Designmuseon suuren Vuokko-kokoelman asuja. Muotoilijapariskunnalle oli yhteistä vahva, selkeä modernismi.

Antti & Vuokko Nurmesniemi

Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23

Avoinna ti klo 11-20, ke-su klo 11-18

9.4.2023 asti

Ps. Kuvassa olevaa Vuokon suunnittelemaa Piccola-kangasta ja siitä valmistettua Jokapoika-paitaa on valmistettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1956.

Ps. Kiinnostuitko? Hyvä lisä näyttelylle on Jutta Ylä-Monosen kirjoittama kirja Vuokko. Siltala.2021.

Kuva: Tupu Mentu