Syksyn lehtiä damastipuissa

vaahteranlehtikuviota damastihuivissa
vaahteranlehtikuviota damastihuivissa Kuva: P. Tiitinen

Työväenopistossa käsityökurssit ovat edenneet tuttuun tapaan huimaa vauhtia. Harrastajat ja uuden oppijat ovat innoissaan. Pian on jo syysloman aika, ma 16.10.2023 alkava viikko on työväenopistossa syyslomaa.

Kudontakursseilla on alkusyksy kiireistä aherruksen aikaa. Kangaspuut yritetään saada ryhmätöinä kutomiskuntoon juuri ennen syyslomaa, jotta kudontavuorot pääsevät alkamaan.

Silkkikutomon luokassa kurssi Kudo damastipuilla B rakensi damastipuihin noin 50 cm leveän loimen, johon osa opiskelijoista kutoo pikkupyyhkeitä, osa kaitaliinan pellavalangalla ja osa huivin.

Leena K. aloitti damastipuiden loimessa kutomisensa kutomalla ensin punaisella pellavalangalla pienen liinan. Nyt hän kutoo aivan ihanaa vaahteranlehtikuvioista huivia tencell-langasta. Huivin kuvion hän on suunnitellut itse. Kuvakulma oli hieman haastava, joten kuva on vain häivähdys vaahteranlehtien loistosta. Mikä hieno idea ja toteutus ajankohtaiseksi, uniikiksi käyttötekstiiliksi!

vaahteranlehtikuviota damastihuivissa
Vaahteranlehtikuviota damastihuivissa Kuva: P. Tiitinen

Pikkudamastipuut – damastipuut – vetolaitepuut

damastipuut
Pikkudamastikangaspuut Kuva: P. Tiitinen

Pikkudamastipuissa käytetään vain neljää polkusta, mutta kuvioiden kutomisessa käytetään niiden lisäksi 16 kuvioniisivartta, joita vedetään vetonappuloilla käyttöön. Ko. kangaspuita voidaan kutsua myös vetolaitepuiksi. Kutojilta edellytetään sujuvaa loimen rakentamisen taitoa tavallisiin kangaspuihin, jolloin on helppo tutustua pikkudamastipuiden ja kuvioiden maailmaan. Jokainen voi suunnitella oman työnsä kuviot. Suunnittelussa käytetään apuna Weave Point -suunnitteluohjelmaa tietokoneella tai aivan tavallista ruutupaperia.

Hyvää syyslomaa ja syksyn jatkoa!