Hae käsityön taiteen perusopetukseen

Yksityiskohta, Kirsti Nevalainen, Piilopaikka ja suoja Kuva: Aino Favén

Onko käsityö tärkeä osa elämääsi? Kaipaatko yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta ja luovuutta? Innostavatko aidot materiaalit, haluatko väriä kynsien alle ja suunnitteluun uusia polkuja? Haluatko saada palautetta työskentelystäsi ja teoksistasi?

Käsityön taiteen perusopetus kehittää omaa ilmaisua, tarjoaa elämyksiä ja innostusta samanhenkisten opiskelijoiden seurassa. Syyskuussa 2023 käynnistyy uusi Syventävien opintojen opintokokonaisuus. Hakuohjeet löydät alta ja tästä avautuvasta linkistä.

Aikuisten käsityön taiteen perusopetus

Helsingin työväenopisto on järjestänyt aikuisille tekstiilipainotteista käsityön taiteen perusopetusta vuodesta 1994 lähtien. Opetus perustuu Opetushallituksen vuonna 2017 uudistamiin Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteisiin (OPH-2068-2017). Työväenopiston opetussuunnitelmaan pääset tästä:

Opinnot on jaettu opintokokonaisuuksiin ja mitoitettu opintopisteiksi (op). Käsityön taiteen perusopetus on pitkäjänteistä oman käsityöilmaisun kehittämistä. Tavoitteellisen käsityöharrastuksen lisäksi opintoja voi hyödyntää mm. ammatillisesti. Opinnot arvioidaan sanallisesti ja niistä saa todistuksen. Laajan oppimäärän opinnot jakautuvat erillisiin perus- ja syventäviin opintoihin. Perusopintojen laajuus on 30 op, syventävien opintojen 19 op. Opinnot koostuvat iltaisin ja/tai viikonloppuisin järjestettävästä lähiopetuksesta, itsenäisestä työskentelystä, verkko-opinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista. Lisäksi opintoryhmän näyttelyt ja projektit tarjoavat haasteen oman käsityöilmaisun kehittymiselle. Syventävien opintojen kesto on 2,5 vuotta.

Kuka voi hakea syventäviin opintoihin?

Syventäviin opintoihin hakeutumisen edellytyksenä on perusopintojen tavoitteiden ja sisältöjen hallinta.

Jos olet suorittanut käsityön taiteen laajan oppimäärän perusopinnot tai yleisen oppimäärän jossain toisessa oppilaitoksessa, liitä hakemukseen mukaan todistuskopio opinnoistasi. Helsingin työväenopistossa perusopinnot suorittaneiden ei tarvitse liittää todistuskopiota.
Täytä lisäksi motivaatiota ja sitoutumista kartoittava hakulomake ja tee pienimuotoinen hakutehtävä.

Jos et ole suorittanut perusopintoja, sinun täytyy käsityöprosessin kuvauksen avulla osoittaa perusopintojen tavoitteiden ja sisältöjen hallinta. Kerro yhden lähiaikoina toteuttamasi käsityötuotteen tai teoksen suunnittelu- ja valmistusprosessi. Tuotteen pitää olla itse suunniteltu tai selkeästi oma sovellus (esim. käsityöohjeen soveltaminen). Liitä mukaan myös tuotteen/teoksen kuva ja mahdollisia kuvia luonnoksista.

Kirjoita lisäksi 1 A4-sivu omasta työskentelystäsi seuraavien kysymysten pohjalta:

 • Millaisia tavoitteita asetat itsellesi käsityötuotteita tehdessäsi?
 • Mistä tuotteen suunnittelu yleensä käynnistyy? Mistä saat ideoita?
 • Teetkö kokeiluja ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä?
 • Millä perusteella valitset työsi materiaalit?
 • Miten työskentelyprosessisi yleensä etenee?
 • Saatko palautetta/kommentteja käsitöistäsi?
 • Täytä myös motivaatiota ja sitoutumista kartoittava hakulomake ja tee pienimuotoinen hakutehtävä.

Opiskelijat valitaan alla olevan hakutehtävän, hakulomakkeen ja käsityöprosessikuvausten perusteella.

Hakutehtävä: Istuin Käärijälle

Käärijä villitsi toukokuussa koko Suomen. Villiinny sinäkin jälkijunassa ja suunnittele Käärijälle oma istuin! Anna mielikuvituksesi lentää ja huumorikin on sallittua!

Esittele istuimesi haluamallasi kuvallisella tekniikalla tai niiden yhdistelmillä (esimerkiksi piirtäen, puu- tai vesiväreillä, kollaasina, tietokoneella piirtäen). Toteuta suunnitelma A4-koossa tukevalle paperille. Liitä suunnitelmaan myös lyhyt kirjallinen tarina istuimesta ja sen käyttäjästä.

Hakutehtävä ja täytetty hakulomake palautetaan elokuussa 16.8. klo 16.00 mennessä Opistotalon opistoisännälle os. Helsinginkatu 26, PL 53308, 00530 Helsinki. Opistotalo on elokuussa auki klo 8.30–16. Lähetykseen merkintä: Käsityön taiteen perusopetus / Kirsti Soukka. 16.8. klo 16 jälkeen perille tulleita hakemuksia ei oteta huomioon (huomioithan siis myös postinkulun hitauden). Hakemuksia ei palauteta, eikä niistä anneta palautetta.

Hakutehtävän arviointikriteerit:

 • luovuus ja omaperäiset ratkaisut
 • suunnitelman kuvallinen ja sanallinen havainnollisuus
 • suunnitelman visuaalisuus
 • täytetty hakulomake

Liitä hakemukseesi tästä linkistä avautuva hakulomake täytettynä.

Tärkeät päivämäärät

 • Opintoneuvonta ma 14.8.2023 klo 14–15 puh. 09 310 88673.
 • Hakutehtävän ja -lomakkeen palautus ke 16.8.2023 klo 16 mennessä.
 • Valinnoista ilmoitetaan 25.8. 2023 mennessä kaikille hakijoille sähköpostilla. Opintoihin valitaan max. 14 opiskelijaa.
 • Opinnot alkavat la 9.9.2023. Syksyn kurssit löydät Ilmonet.fi -palvelusta hakusanalla TPO2/2023, valitut saavat myös infokirjeen. Ryhmän vakituinen kurssi-ilta on maanantai.