Hyvänmielen käsityöpiiri – silmukka sydämessä

Hyvänmielen käsityöpiirin neuleita
Jokainen kurssikerta saamme ihastella valmistuneita töitä. Kuva: Outi Honkimaa

Elämässä on hetkiä, jolloin käsillä tekeminen yhdistyy hyvään tekoon.

Hyvänmielen käsityöpiiriin neulojat ryhmäkuvassa.
Kahvitauko paikallaan käsityön lomassa.

Hyvänmielen käsityöpiiri on työväenopiston kurssi, jossa neulojat ja virkkaajat yhdistävät voimansa luodakseen tarpeellisia tuotteita hyväntekeväisyyteen. Tässä piirissä ei ainoastaan synny tuotteita, vaan myös solmitaan ystävyyksiä ja jaetaan iloa. Joulukuun viimeisellä kurssikerralla Hyvänmielen käsityöpiirissä katselimme valmistuneita töitä. Keskustelimme mm. yleisesti käsitöistä, käsityön tekemisen merkityksestä, hyväntekeväisyystyön voimasta.

Tässä kootusti oppilaiden ajatuksia:

Käsityöt ovat minulle enemmän kuin vain harrastus; ne ovat tapa rentoutua ja tehdä jotain konkreettista. Virkatessa/neuloessa pääsen hetkeksi irti arjen kiireistä ja uppoudun luomaan jotain kaunista omilla käsilläni.

Käsityöt ovat minulle tapa ilmaista itseäni ja antavat arjelleni tietynlaista rytmiä.

Käsityöt eivät ole pelkästään ajanvietettä vaan myös voimavara, joka antaa energiaa arjen haasteisiin. Kun näkee valmiin työn tuloksen, tuntee onnistumisen iloa ja tyytyväisyyttä omasta panoksestaan.

Käsityöt tarjoavat konkreettisen tavan pitää mieli virkeänä ja osoittavat, että jokaisen panoksella on väliä.

Käsityöt eivät ole pelkästään fyysistä puuhaa; ne ovat mielenterveyden hoitoa, iloa ja olemassaolon tärkeyden tunnetta. Erilaisten käsityömallien ja projektien tekeminen pitää mielen virkeänä ja tarjoaa terapeuttisen tavan käsitellä arjen stressiä ja paineita.

Vaikka lähipiirissäni ei ole lapsia, rakastan tehdä neuleita erityisesti vauvoille. Osallistuminen hyväntekeväisyyteen käsityöprojektien kautta tuo mielekkyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vauvaneuleita mm. nuttuja, villahousuja
Vauvoille lämpimiä neuleita sydämestä.

Osallistuessani Hyvänmielen käsityöpiiriin olen saanut mahdollisuuden tavata muita samanhenkisiä ihmisiä, jakaa ideoita ja keskustella esim. kestävästä kehityksestä.

Opiskelijakaverit ovat todella ihania ja iso sydämisiä ja se luo toivoa ja uskoa, että yhdessä me teemme tästä maailmasta paremman.

Äitini jäämistöstä löytyy paljon lankoja, joille olen halunnut löytää tarkoituksen. Nyt voin tehdä niistä erilaisia tuotteita ja kokea, että olen jatkamassa hänen perintöään. Käsityöprojektit ovat myös tapa kunnioittaa ja muistella rakkaita ihmisiä elämässämme.

Hyvänmielen käsityöpiiri

Ryhmäämme toimintaa voisi kuvailla näin. Jokainen piirissämme vietetty hetki vaikuttaa laajemmin, luoden ketjureaktion hyvyydestä. Hyvänmielen käsityöpiiri on enemmän kuin kokoontuminen neulomaan ja virkkaamaan – se on tapa tehdä maailmasta parempi paikka yksi langanpätkä kerrallaan. Silmukka sydämessämme ja ilo käsissämme, olemme valmiita jakamaan lämpöä ja toivoa kaikille niille, jotka sitä tarvitsevat.

Lyhyistä langanpätkistä neulottu peitto

Jokainen valmistamamme tuote kantaa mukanaan tarinaa omasta käsityöstämme ja anteliaisuudestamme. Sukat, pipot ja muut käsitöidemme tulokset annetaan esim. vähävaraisille perheille, asunnottomille, vauvoille sairaalaan, vanhuksille palvelukeskuksiin. Jokainen silmukka on lahja ja samalla teko rakkautta lähimmäisillemme.

Hyvänmielen käsityöpiirissä käytetään lahjoituslankoja, jotka saavat uuden elämän opiskelijoiden käsissä yksi silmukka ja kerros kerrallaan. Kiitos kaikille, jotka ovat meille lahjoittaneet lankoja. Vähäinenkin määrä ja pienet kerät ovat meille käyttökelpoista materiaalia.

Jos sinulla on ylimääräisiä lankoja otamme niitä ilolla vastaan. Laita sähköpostiviesti Helsingin työväenopisto käsityön suunnittelijaopettajalle Outi Honkimaalle. Sovitaan lankojen toimituksesta. Tai toimita langat suoraan Helsingin työväenopisto, Ruoholahti, Itämerentalo, Tallberginkatu 2 a, 2 krs.