Jäätävää värjäystä

Huhtikuisena viikonloppuna kevätaurinko oli jo sulattanut lumet kaupungin kaduilta, kun Maunula-talon käsityöluokkaan saapui joukko opiskelijoita jääpaloja täynnä olevien kylmälaukkujensa kanssa. Miksi ihmeessä?

Jäätävää värjäystä -kurssilla oli tarkoitus tutustua värjäystekniikkaan, jossa jääpalojen ja -murskan avulla saadaan aikaan maalauksellisia kuvioita kankaisiin. Jäävärjäys on hauska tekniikka, jossa kankaan värjäyksen perussäännöt täytyy hetkeksi unohtaa. Yllätyksellisyys on yksi jäävärjäyksen keskeisistä ominaisuuksista ja tämän saimme myös kurssin aikana käytännössä monesti havaita.

Kurssin ensimmäisenä värjäyspäivänä lauantaina opiskelijat kylvettivät kankaita soodakylvyissä, hakkasivat jäitä murskaksi ja valmistelivat materiaalit värjäyslaatikoihin. Päivän päätteeksi värjäyslaatikot kankaineen ja väreineen jätettiin yön yli lepäämään. Sunnuntaina värjäysastioista alkoi paljastua ihailtavaksemme toinen toistaan upeampia kankaita.

Kurssilla valmistui paljon erilaisia kokeiluja ja käyttökankaita muun muassa korttipohjiksi, tilkkutöihin ja muihin ompeluprojekteihin. Värjättiinpä kurssilla myös muutamat sukat ja kengät. Yhdessä värjätessä on hienoa, kun omien tuotosten lisäksi saa ideoita ja inspiraatiota myös muiden kurssilaisten töistä.

Kirjoittanut: Janita Perttula