Kankaanpainantaa pigmenttiväreillä

Kankaanpainanta pigmenttiväreillä on tekniikka, jolla saat helposti toteutettua vaatteiden tai sisustustekstiilien kuviointi-ideasi. Värejä voit ostaa valmiina, mutta värisävyjen sekoittaminen pigmenteistä ja painoemulsiosta on mielenkiintoista. Painaessasi näet lopullisen värin heti.

Pigmenttivärit

Maalatusta kankaasta ommeltu mekko.
Maalatusta kankaasta ommeltu mekko

Pigmenttivärit soveltuvat parhaiten selluloosakuiduille, puuvilla ja etenkin pellava ovat erinomaisia painopohjia. Voit käyttää kuultavia tai peittäviä värejä. Kuultovärit toimivat kuin akvarellivärit, ne kuultavat kauniisti toistensa läpi, ja painettavan kankaan väri vaikuttaa lopputulokseen. Nämä värit soveltuvat valkoisille ja vaaleille kankaille. Peittävät värit toimivat kankaalla samoin kuin peitevärit paperilla. Niillä voit painaa värillisille kankaille. Kankaanpainoväreillä voit myös maalata kangasta, ja nestemäisen värin saat sekoittamalla pigmentin ruiskuemulsioon. Kankaan kuivuttua väri kiinnitetään kankaaseen lämmön avulla. Silitysrauta sopii tähän tarkoitukseen hyvin.

Kankaanpainotekniikat

Leimasin- ja kaaviopainantaa.
Leimasin- ja kaaviopainantaa

Leimasinpainanta on yksinkertaisin painotekniikka. Se on hauskaa, sen kanssa voi leikkiä ja kokeilla, sillä leimasimia voi tehdä mitä erilaisimmista materiaaleista. Sapluunan voit leikata muoviin saksilla tai paperinleikkausveitsellä, ja sen läpi superlon-palalla töpöttelemällä saat kuvioihisi elävyyttä ja kauniita värisekoituksia. Painoseulaa käytettäessä painaminen sujuu sutjakkaasti. Kuvio monistuu helposti, etenkin jos käytössäsi on tilava painopöytä. Kaavion voit tehdä mm. paperista leikkaamalla tai repimällä, muovista leikkaamalla, vahalla maalaamalla tai valottamalla kuvan valoherkällä emulsiolla käsitellylle seulalle. Eri tekniikoita voi yhdistää, vain mielikuvitus on rajana.

Valotettu ja maalattu kangas.
Valotetulla seulalla painettu ja maalattu kangas

Tervetuloa kursseille!

Voit kuvioida kankaita eri teemaisilla ja -pituisilla kursseilla työväenopiston hyvin varustetuissa tiloissa, mm. Maunulatalon valoisassa monitoimitilassa ja Vuotalon tilavassa tekstiililuokassa. Kaikki tekniikat ovat myös sovellettavissa toteutettaviksi aikuisen ja lapsen yhteistyönä. Käsityön perhekursseja on opiston ohjelmassa lyhytkursseina.

Kuvissa on kankaanpainokurssien opiskelijoiden kankaita, joissa yhdistetty paperi- ja valotuskaaviota maalaamiseen ja leimasinpainoon. Mekkokangas on maalattu painovärillä.

Teksti ja kuvat: Virpi Vesanen-Laukkanen