Kaunis tähtikuvio

joulua

Valitsin kauniin tähtikuvion jouluisen kaitaliinan kuvioksi omiin kangaspuihini. Tämä kyseinen kuvio oli yhden kudontakurssini keskeisenä aiheena vuosia, vuosia sitten.

Eräänä talvena Malmitalon yhden kurssin pellavapöytäliinan suunnittelun lähtökohtana oli opiskelijan tuoma vanha, puuvillainen päästävedettävän sängyn päiväpeite. Kaikki ihastelimme vanhaa tekstiiliä. Peite oli kudottu kangaspuissa. Tunnistimme sidoksen taalainsidokseksi. Peite oli kokovalkoinen ja pinnalla oli kuviokudelangasta muostuvia kauniita tähtiä.

Niisintäohjetta ei tietenkään ollut vanhan peiton mukana, joten kurssilla tutkittiin peittoa, rajattiin mallikerta, piirrettiin kuvioaihetta ja lavennettiin se omaan uuteen työhön sopivaksi. Piirtämisessä käytettiin apuna tietokoneen kudonnansuunnitteluohjelmaa.

Opiskelijat kutoivat isoja pellavapöytäliinoja, joissa oli reunoja kiertävä kehyskuvio. Materiaalit olivat pellavaa, hienoa aivinaa. Niistä pöytäliinoista minulla ei valitetavasti ole kuvaa tähän.

Pöytäliinan kaunis kuvio oli jäänyt mieleeni. Nyt marraskuun lopulla omaa loimea suunnitellessani halusin etsiä kyseisen kurssini vanhoja monisteita. Löysin ne ja muuntelin mallia jälleen sen verran, että sain muutaman tähtikuvion mahtumaan jouluiseen kaitaliinaloimeeni.

Kaitaliina on vielä kiinni kangaspuissa. Kudon muutaman tyynynpäälliskankaan ensimmäisinä lomapäivinä samaan loimeen ja sitten pääsen irrottamaan työt kangaspuista. Tavoitteeni on ehtiä ompelemaan päärmeet, jotta voin laittaa punaisen tähtiliinan joulupöydälle valkoisen liinan päälle kaitaliinaksi.

Hyvää joulua!

 

Teksti ja kuva Päivi Tiitinen