Kesäkäsityönä Kogin kirjontaa

Kogin on Pohjois-Japanin perinteisiin kuuluva kirjontamuoto. Yksittäiset pienet ja geometriset kuviot kehystyvät vinoneliön sisään. Samaa kuviota voi ommella myös toistuvaksi sarjaksi, jolloin se muodostaa hienoa geometrista pintaa.

Käsin pisteltävät pitkät ja lyhyet pistot tehdään vaakariveittäin. Kangas on “ruutumaista” kudottua palttinaa. Kirjottaessa kuvio muodostuu ommeltavista pistoista mutta yhtälailla työssä näkyy myös pohjakangas.

Tällaista kirjontatapaa on tehty kaikissa kulttuureissa eri aikakausina. Virvittäin ompelua – sitähän se on Suomessa! Näitä samanlaisia kuvioita löydät niin suomalaisesta Sakkola-Raudun kansallispuvusta, latvialaisista lapasista kuin meksikolaisista korviksistakin.

Monet käsityöopettajaksi opiskelleet ovat tehneet mallitöitä tästä vanhasta kirjontaperinteestämme. Schvindtin “Ompelu- ja nauhakoristeita” -kirjasta löytyy Sorttalan vähinäinen, Aika pieni Sorttalan käpälikkö, ja monta muuta mukavan nimistä mallia. Kaikki Kogin pistojen kaltaisia kuvioita. Virvittäin ompelu muistuttaa myös kankaankudonnan kuvioita ja mummon Karjalan Raanustahan löytyy jälleen ne samat kuviot.

Tarvikkeet pienen korun tekemiseen

  • Tarvitset pohjakankaan, josta voit laskea ruutuja tai lankoja. Kankaan sidos muodostaa “ruudukon”. Kuvassa on käytetty ohuita ristipistopohjia.
  • Langaksi sopii ohut villalanka, helmilanka DMC, Anchor tms. Lanka on valittava pohjan mukaan, jotta työstä tulee siisti ja tasainen.
  • Neulaksi tylppä kanavaneula tai vastaava kirjontaneula, johon lanka sopii.

Kogin-korun kirjominen

  1. Etsi kuva kirjasta, netistä tai piirrä itse oma kuva ruutupaperille.
  2. Pieneen työhön et välttämättä tarvitse kirjontakehikkoa.
  3. Aloita työn takaa ja jätä pitkä lanka, jonka voit päätellä myöhemmin pistojen väliin.
  4. Helpoin työskentelytapa on pistellä pistoja ylös ja alas. Etene mallipiirroksen mukaan ja laske lankoja ja ruutuja. Kun pääset kirjonnasta kiinni, niin voit pujotella pitkällä neulalla kankaan päällä lankoja laskien. Etene vaakaan edes takaisin pujotellen oikealta vasemmalle tai vasemmalta oikealle. Jos kirjot kaksinkertaisella langalla niin huolehdi että molemmat langat kiristyvät yhtä aikaa ja tasaisesti koko rivin matkalta.
  5. Tarkista aina valmis rivi, jotta kuvio on muodostunut systemaattisesti ja tasaisesti. Kuviot ovat peilikuvia ja toistavat samaa rytmiä.
  6. Lopeta pujottamalla lanka työn taakse. Tee samoin aloituspäälle. Solmut voivat nousta koholle pingottaessa korua kehyksiin.
  7. Sovita työtä kehykseen. Voit käyttää rintakorun pohjaa, nappiaihiota tai vanhoja rintamerkkejä, jotka saa purettua helposti.

Rintakoru korupohjaan

Leikkaa kuvio riittävillä saumavaroilla. Harsi langalla reunan ympäri. Vedä harsinlangat kireämmäksi ja pujota rintakorun pohja työn sisälle. Vedä harsinlangat kiristäen solmuun. Peitä pyöreällä kangastilkulla työn takaosa. Kiinnitä rintakorun mekanismi työn taakse.

Rintakoru kuin pieni tyyny

Vaihtoehtoisesti voit leikata kuvion neliön tai suorakaiteen muotoiseksi. Leikkaa saman kokoinen pala taustakankaaksi ja väliin pieni vanupala tai kolmas kangas. Laita oikeat puolet vastakkain ja ompele reunoista yhteen. Leikkaa kääntöaukko työn taakse keskelle. Käännä oikeinpäin. Ompele kääntöaukko kiinni ja kiinnitä samalla rintaneula työn taakse.

Teksti ja kuvat Ulla Meskanen