Kolmikerrosvirkkaus eli triweave

Kolmikerrosvirkkaus harjoituksia.
Kolmikerrosvirkkaus harjoituksia.

Kolmikerrosvirkkaus tuo uutta avaruudellista näkökulmaa tuttuun tekniikkaan.

Kolmikerrosvirkkaus pohjautuu matemaattiseen topologiaan. Topologia on tietoa avaruudellisesta muodosta. Topologia käsittelee jatkuvuutta, raja-arvoja, geometrisia kuvauksia ja kappaleiden niitä ominaisuuksia, jotka eivät muutu kun kappaletta venytetään ja väännellään. ”Topologian näkökulmasta munkkirinkilä ja kahvikuppi on sama asia. Munkkirinkilän muotoisesta, joustavasta aineesta tehdystä kappaleesta voidaan venyttämällä saada kahvikupin muotoinen (molemmissa on yhtä paljon reikiä)”. https://matematiikkalehtisolmu.fi/1997/1/marja.html

Työn kolmikerrosrakenne virkataan kolmessa vaiheessa. Jokainen kerros/taso muodostuu useista 6-kulmioista (heksagoni), aihioista. Kaksi ensimmäistä tasoa virkataan kokonaan erillisiksi kappaleiksi. Kolmatta tasoa virkattaessa ensimmäinen ja toinen taso yhdistyvät kolmannen tason kanssa punoutumalla. Lopuksi virkataan reunus, joka yhdistää eri kerrosten reunat ja siistii työn.

Kuusikulmio-aihio.
Kuusikulmio-aihio
Yhteen virkatut aihiot, ensimmäinen taso.
Yhteen virkatut aihiot, ensimmäinen taso
Toinen aihiotaso valmiina.
Toinen aihiotaso valmiina
Kolmannella aihiotasolla yhdistetään edelliset.
Kolmannella aihiotasolla yhdistetään edelliset
Valmis kolmikerrosvirkattu kuvio.
Valmis kolmikerrosvirkattu kuvio

Kolmen kerran kurssilla ehdittiin valmistaa pienehkö kolmikerroksinen virkkaustyö, josta ideoimme tyynyn, laukkuja ja pussukoita sekä useita heksagoneja yhdistämällä maton tai saalin.

Työ oli erittäin koukuttavaa ja mielenkiintoista, siinä ehti oppia aihion virkkauksen ja yhdistämisen useiden toistojen avulla. Kolmannen tason virkkaaminen ja työn punoutuminen olivat monille aivan uusia kokemuksia virkkauksessa.

Totesimme lopussa, että pääasia on, että työ näyttää vaikealta!

Teksti ja kuvat Seija-Sisko Mustonen
Otsikkokuvassa opiskelijoiden virkkaamia töitä.